Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim Vas da mi odgovorite na pitanje kako izgleda perna cista i kako se ona uklanja? Imam tigricu mužjaka starog skoro 3 godine, kojem je prije 3 mjeseca počela rasti neka tvorevina, baš ispod desnog krila, sad je već veličine manjeg oraha, i sasvim je prestao da leti. Tvorevina izgleda kao kuglica, tvrda na dodir, malo tamnija od boje kože. Već sam dosta našla o lipomu, ali skoro ništa o pernim cistama. Hvala unaprijed, Maja

O: Perna cista se javlja kod mnogih vrsta ptica (papige, kanarinci najčešće). To je okrugla tvorevina koja može biti jedna ili više njih. 

Najviše se javlja u području krila. Rezultat je nemogućnosti prodora kroz kožu novog pera te ono najčešće nastavi rasti unutar ciste, koje se polako puni keratinom (izgleda poput mekog sira) i povećava svoj volumen.

Uzrok stavarnju ovih cista može biti nedostatna ishrana, genetska predispzicija, infekcija, trauma ili ozljeda pera i folikula.

Cistu može obraditi veterinar (otvaranje i čišćenje novotvorevine), najčešće uz potpornu terapiju.

Također Vam preporučam da nabavite Muta-vit pripravak koji je bogat određenim aminokiselinama (metionin, lizin, threonin, triptofan) i vitaminima B skupine. Ovi sastojci pomažu perju da bude čvršće strukture, čime lakše probijaju kožu kod nicanja i mitarenja te ne dolazi do stvaranja novih cista. Pripravak se dodaje u vodu za piće 2-3 puta u tjedan dana.

OZNAKE: