dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Javljam Vam se s upitom vezanim za parenje penanta. Naime, vlasnica sam jednog para penanta, mužjaka i ženke, te sam istražila gotovo sve stranice no nigdje ne mogu pronaći kako se oni pare. Upoznata sam s osnovnim stvarima koje su im potrebne, kao primjerice veliko gnijezdo i drugo (što sam im osigurala). No, zadnjih dana primjećujem da mužjak hrani ženku (što mu prije nikada nije dozvoljavala), ona također sve više vremena boravi u gnijezdu, no nisam primijetila da su se parili stoga me zanima postoje li neki vidljivi znakovi parenja (kao na primjer kod nimfi ili kanarinaca) kako bih mogla pratiti pare li se, koliko često, na koji način, brojati vremenski period kada bi ženka mogla snijeti potencijalna jaja i slično? Zamolila bih Vas za malo podrobnije informacije o razmnožavanju i parenju kako bi im osigurala sve potrebno. Lijep pozdrav, Višnja

O: Penant papiga (Platycercus elegans) je još jedna vrsta srednjih papiga koja dolazi iz Istočne i Južne Australije. Postoje dvije podvrste ovih papiga. Ta razlika se uočava kod mladih, gdje kod jedne vrste mladi napuštaju gnijezdo potpuno crvene boje, a dok kod druge vrste mladi su crveno zelene boje.

Nakon nekog vremena razlika se gubi i kao odrasle papige razlika se više ne vidi.

Veličina penant papige je između 35 i 40 cm. Razlika u izgledu između ženke i mužjaka postoji. Ženke imaju nešto manju glavu i kljun. Papige odlično podnose hladnoću, te se su kao takve danas mnogobrojne na našim prostorima. Opet upozoravamo na propuh, koji je izrazito opasan za papige
 
Svježe grane vrbe na kojem će održavati svoj kljun im je svakodnevna poslastica. Kao vrlo znatiželjna vrsta, često ćete imati priliku vidjeti ih na tlu gdje čeprkaju po zemlji i istražujući teren. Postoje još plava, žuta, zelena, crna i adelaid, koje su rjeđe zastupljene u Hrvatskoj.
 
Najbolji uzgojni rezultati postižu se od 8. do 15. godine života.Tjekom parenja ne podnose društvo niti svoje vrste niti bilo kakvo uznemiravanje, stoga vjerojatno sam čin parenja nećete vidjeti.
 
Penant papige obično nesu jaja jedanput godišnje. Broj jaja varira, ali se uglavnom kreće između 4 – 8 jaja. Preferiraju duboka gnijezda. Poželjno bi bilo da su prirodne duplje dubine 60 i više centimetara. Stelja u gnijezdu bi trebala biti visoka oko 20 cm. Stelja se sastoji od mahovine, krupne piljevine, hoblovine, lišća i zemlje.Preporuka je da se stave dva gnijezda tako da ženka izabere gnijezdo.
 
Ženka leži u gnijezdu oko 22 dana. Mladi napuštaju gnijezdo nakon 5 do 7 tjedana te nakon dodatnih 5 tjedana postaju potpuno samostalno papige. Mlade papige je potrebno odvojiti od roditelja jer često dolazi do ljubomore mužjaka koji zna postati agresivan te napada i tuče mlade papige.

OZNAKE: