Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim vas možete li mi odgovoriti kakvo je ponašanje patuljastih pinčeva? Kako ih odgojiti i općenito o njihovoj naravi poslje sterilizacije i kastracije, koliko oni zahtijevaju šetnje itd. Marina

O: Patuljasti pinč je mala (25-30 centimetara), kompaktna i mišićava pasmina, tamnih, blistavih i ovalnih očiju, boja dlake može biti crna, čokoladna ili crvenkasto-smeđa.

Ova pasmina ima poseban hod, poput malog paradnog konjića.

Vrlo su ponosni,hrabri i odani jednom članu obitelji, puni su energije, inteligentni i dražesni.

Mogu biti dobri i umiljati u društvu male djece i ostalih kućnih ljubimaca, ali uzgajivači preporučuju da ovu pasminu ne treba ostavljati bez nadzora vlasnika na duže vrijeme s malom djecom ili ljudima (gostima) koji nemaju dovoljno iskustva s psima jer bi se mogla ispoljiti njihova "lošija strana" naravi (griženje), posebno ako takav pas nije dovoljno socijaliziran, odgojen i dnevno išetan.

Ova pasmina je veličinom mala, ali to ne znači da se oni osjećaju manjim i manje vrijednim, dapače zbog toga se vrlo intezivno nameću svojim vlasnicima i žele postati "alfa" vođom, kako psima tako i ljudima. Ovdje se rađaju greške u odgoju ove pasmine tokom perioda odrastanja jer uglavnom vlasnici prvi popuste upravo zbog njihove "malenkosti i ljupkosti" i dozvole mu sve i svašta (skakanje u krilo vlasnika, prekomjerno lajanje, griženje i napadanje ostalih članova obitelji i gostiju, spavanje na jastuku vlasnika, ležanje na kauču, i to na mjestu koje koristi "glava" obitelji i slično).

Prilikom gledanja televizije vlasnik treba prvi sjesti na kauč pozvati psa da sjedne pored njega. Također, vlasnik prvi jede, a onda spušta punu zdjelicu za psa i odobrava mu pristup i hranjenje. Npr. nikad ne gledajte televiziju ležeći na podu sa svojim psom jer Vas neće prihvatiti kao svog vođu (alfa). Ako VAm pas leži na putu, ne zaobilazite ga već pređite preko njega (dokazujete svoju dominantnost), kada napuštate dnevni boravak ili stan, makar na par minuta i vraćate se na isto mjesto, ignorirajte psa sljedećih par minuta. Pas ne bi trebao spavati u krevetu vlasnika jer je krevet rezerviran za "alfu" koji u ovom odnosu mora biti vlasnik. Igru s igračkama započinje i završava vlasnik, psa treba naučiti da oni ne posjeduju (igračka, kost, stara tenisica...), vlasnik mora moći svome psu uzeti bilo kada ili bilo što iz njuške ili ispred njih. Možda Vam se ovo čini pomalo okrutno, ali na ovaj način štite zdravlje svoga psa jer on u šetnji može pronaći i npr. otrovanog glodavca ili neki od otrovanih mamaca, a simptomi trovanja biti će vidljivi kasno, te terapija neće imati nikakvog učinka.

Dokazano je da psi osjećaju emotivno stanje svoga vlasnika (nervoza, strah), a u tom momentu neke pasmine (poput pinča) shvate da su im vlasnici "slabi" i preuzimaju vodstvo, postaju "alfa". Takvi psi imat će problema s ponašanjem općenito.

Svakog psa treba prošetati dnevno bez obzira na njihovu veličinu i pasminu. Šetnjom se razvija i održava fizičko i psihičko zdravlje, kako naših kućnih ljubimaca tako i naše zdravlje. Psa treba odvesti u šetnju više puta tokom dana, ako živite u stanu, i to 3-4 puta u trajanju od 15-30 minuta ili manje puta, ali vremenski dulje ( do 1 sat).

Sterilizacijom i kastracijom sprečavamo pojavu tumora spolnih organa i mužjaka i ženki, kod kuja neće biti lažnih trudnoća i tumora mliječnih žljezdi. Mužjaci poslije kastriranja postaju manje agresivni i stabilniji u ponašanju. Nakon ovih operacija dolazi do hormonalnih promjena u organizmu pasa, skloniji su prekomjernoj težini i zbog toga treba pripaziti na ishranu poslije opercije. U tom slučaju preporučamo za Vašu pasminu super premium hranu od RoyalCanina: Neutered & stone za pse lakše od 10 kilograma.

OZNAKE: