Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupio sam patuljastog kunića, živahan je ali ne pije vodu. Probao sam mu je dati i kroz onu sisaljku i iz zdjelice, ali neće. I još ne znam koliko je star, jer u pet shopu nisu bili sigurni. Misle da je oko 3 ili 4 mjeseca. Je li on prestar za to da se nauči biti u krilu?
Matija

O: Iako ga niste vidjeli, vjerujem da Vaš kunić ipak pije vodu. Tekućinu bi mogao nadoknaditi dijelom iz svježe zelene hrane, ali da bi ostao živahan i dobrog općeg stanja svakako bi i tada trebao piti.

Prema podatcima iz literature, dnevna količina vode za kunića iznosi 50 - 100 ml po kilogramu tjelesne težine. Ovo je okvirna vrijednost a potrebe kunića su veće ako su više temperature zraka, te u posebnim stanjima kao što je graviditet ili dojenje. Preporučujem Vam da kuniću svakodnevno dajete svježu vodu u zdjelici i u bočici. Iz higijenskih razloga bi bilo bolje da kunić pije iz bočice sa sisaljkom, ali kako niste sigurni da je to savladao ponudite mu i zdjelicu. Voda u zdjelici vrlo kratko ostaje čista, jer kunić krećući se u nju ubacuje stelju ili ponekad u njoj vrši nuždu. Stoga ga potičite da pije iz bočice.

Kunići su po prirodi životinje koje se vole maziti. Vaš kunić je dovoljno mlad da u potpunosti prihvati nošenje ili držanje u krilu. Što ćete ga češće maziti to će životinja biti mirnija i umiljatija. Nastojte ga privući tako da on prilazi vama. Najlakše ćete ga zainteresirati ako mu ponudite komadić hrane koju najradije jede. Kunići su i vrlo znatiželjni, te neće dugo izdržati da ne provjeri zašto npr. šuška vrečica u Vašim rukama.