Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam problem sa svojim psom. Ima veliku naviku tražiti hranu, kada se nešto jede, za stolom. Molim vas ako imate savjet kako ga od toga odučiti. Ženka je, stara 6 godina, mješanka labradora i ptičara.
Hvala unaprijed, Franka

O: Ukoliko ova navika Vaše ljubimice do sada nije postojala, a s obzirom na starost kuje, što znači ako je u posljednje vrijeme počela više jesti ili počela tražiti za stolom, a do sada to nije radila, trebalo bi isključiti postojanje nekog drugog organskog uzroka. Krvna pretraga dala bi uvid u stanje unutarnjih organa, jetre i bubrega te šećera u krvi jer se, ako je povišen, javlja veća potreba za jelom.

No, ukoliko je to oduvijek tako, trebalo bi je sada od toga odučiti.

Ono što možete primjeniti je isto kao kod mladog psa, a to je prvo uvesti određeni red - da se sve događa po određenom redoslijedu i u istim vremenskim intervalima, dakle u određeno vrijeme na određenom mjestu. Zbog toga Vašoj ljubimici trebate davati njenu hranu uvijek u isto vrijeme, na istom mjestu i u istoj zdjelici. Time ujedno čuvate i zdravlje njenog probavnog sustava.

Kada ste Vi za stolom, trebali biste se pokušati poslužiti naredbama "mjesto" i "čekaj", tako da je Vaša ljubimica na svom mjestu dok Vi ne završite objed.  Ukoliko se ona pokušava približiti stolu, treba odlučno reći "ne" i vratiti je na njeno mjesto. Treba biti uporan i strpljiv, a kada ona zaista ostane na svom mjestu te objed prođe, a ona ne traži hranu, treba je dobro nagraditi. Da biste je zabavili dok miruje kada Vi jedete, možete je "zaposliti" nekom psećom žvakalicom. Velik izbor dostupan je i u našim trgovinama.

Sretno!

OZNAKE: