franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Moj pas je primio injekciju u lijevu zadnju butinu, vakcina se odnosila protiv limfnog čvora od upale ili kako rekoše prehlade jake, nakon primljene injekcije nekontrolisano je vuče i ne može da se u potpunosti oslanja na nju, takođe i šepa nekontrolisano liječe te nekad umjesto naprijed da bude ona bude iza noge lijeve. Htio bih da znam u čemu je problem i šta je uzrok, i da li je opasno.
Emir

O: Postvakcinalne reakcije su moguće i kreću se od općih do lokalnih reakcija. Opće reakcije na cijepljenje su alergija, anafilaktički šok kao najopasnija nuspojava koja je opasna po život, povišenje tjelesne temperature.

Alergijske reakcije su izuzetno rijetke a jedna od njih je i anafilaktički šok. Upravo zbog anafilaktičkog šoka, koji nastupa relativno brzo, savjetuje se da nakon cijepljenja ljubimac ostane u ambulanti još neko vrijeme. Ipak, ovakva burna reakcija se događa rijetko.

Alergija se može manifestirati i drugim simptomima različitog intenziteta.

Povišenje tjelesne temperature je obično blago i prolazno, ne traje duže od 1-2 dana.

Češće su različite lokalne reakcije. One mogu uključivati oteknuće na mjestu aplikacije cijepiva, crvenilo, bol, šepanje, povraćanje.

Neki psi reagiraju izrazito stresno na cijepljenje bez vidljive organske reakcije. Oni su obično potišteni cijeli dan i odbijaju jelo. To je također prolazna reakcija.

Šepanje se najčešće događa ako je aplikacija cijepiva u muskulaturu na nozi i traje nekoliko dana.

Psa uvijek treba pomno promatrati i po potrebi kontaktirati veterinara, ukoliko su reakcije ozbiljnije. Zbog toga, preporučujem da kontaktirate Vašeg veterinara, odnosno onog koji je cijepio psa radi eventualnog pregleda.

OZNAKE: