Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas mi se neprestano trese. Bila sam kod veterinara i on mi svaki puta kaže da može biti puno razloga. Jednostavno mi nije jasno kako, otkako sam je dobila, ima nalete tako da se po par dana trese. Izmjerim joj temperaturu i normalna je. Više ne znam što da radim, to me stvarno brine. Ima gastritis pa je li moguće da se trese jer je boli? Svaki dan popije barem pola jogurta i jede Canine Sensitivity Control i dajem joj bijelog mesa s rižom. Izgleda bolesno, samo leži i kada je zovem uopće se ni ne pomakne i stalno ima podvijen rep. Unaprijed hvala, Ružica

O: Strah kod psa je stvoren kako bi ga zaštitio od opasnosti.

Kora mozga psa prepozna stres te putem limbičkog sustava stupa u kontakt s ostalim dijelovima mozga i okida cijeli niz kemijskih promjena koje utječu na cijelo tijelo. Ukoliko se snizi prag podražljivosti ili podražaj traje predugo, mogu nastati emocionalni poremećaji. Neprestano otpuštanje kemijskih tvari kod stresa može izazvati dugoročno oštećenje.

Psi pokazuju racionalan i iracionalan strah. Racionalan strah bi bio npr. strah od veterinara i veterinarske ambulante, a iracionalan strah npr. čovjek sa štapom, kišobran i sl. Strah dovodi do napada panike kod kojeg pas može hiperventilirati, tresti se, hodati naprijed-nazad, pojačano sliniti i sl. Za uplašene pse se koriste sedativi. Anksiolitici se prepisuju za kratkotrajne strahove (npr. vožnja automobilom).

Gastritis je upala želucane stijenke. Upalni proces je difuzan i širi se u dubinu, pa može biti hemoragične, eksudativne i nekrotične naravi - u tom slučaju upalu sluznice prati tvorba krupoznih odnosno difteroidnih membrana. Gastritis je samostalno oboljenje ili pak nastaje u okviru drugih bolesti, zarazne ili nezarazne naravi. Želudac je najvažniji organ probave. Tu se razgrađuju brojni proteini, pod utjecajem enzima pepsina. Pepsin se aktivira samo u kiseloj sredini. Stoga, ako je došlo do poremećaja kiselosti, uslijed neadekvatne prehrane, upalnih promjena na stijenci želuca, erozivnih i ulceroznih promjena, neoplasticnih tvorbi, oštećenja uslijed djelovanja nekih lijekova itd., dolazi do poremećaja kiselosti, što dovodi do nepotpune probave i razgradnje proteina, sinteze vitamina i minerala (B12, biotin, cink itd.).

Kao posljedica gastritisa, lako je moguće da se pas od bolova trese. Znat ćete da se trese od bolova ako taj dan tužno leži, odbija hranu i nije zainteresiran za bilo koji oblik druženja. Ako pas normalno jede, onda uzrok drhtanja nije gastritis već nešto drugo.

Tek se u novije vrijeme počelo vjerovati da psi mogu imati i psihološke preobleme, međutim nisam sigurna da se u Hrvatskoj netko bavi bihavioralnom veterinarskom medicinom. Mogu Vam jedino savjetovati da se pokušate obratiti Veterinarskom fakultetu i tamo potražite stručnu pomoć.

OZNAKE: