Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam njemačkog ovčara starog 9 i pol godina. Ustanovljena mu je kardiomiopatija i upoznati smo s tom bolesti. Problem je što moj pas ne želi ništa jesti zadnjih tjedan i pol do dva tjedna. Popije tablete (vetmedin, olivin, fursemid, moduretic i rimadid) i to je sve što stavi u želudac. Pije vrlo malo tekućine. Što da mu pokušamo dati za jesti? Znam da su ljetne vrućine i da je svim prehrana smanjena, ali brinem se za njegovo zdravlje. Hvala, Sara

O: Nedostatak apetita ili odbijanje hrane (anorexia) termin je kojim opisujemo slučajeve kada životinja izgubi apetit i ne želi ili ne može uzimati hranu.

Treba imati na umu da gubitak apetita može imati snažan negativan utjecaj na zdravlje psa ako traje dulje od 48 sati. Također, češće, neuzimanje dovoljne količine tekućine ima za posljedicu niz zdravstvenih problema u pasa. Voda je jedina tvar koja psu ne smije nedostajati i koju mora redovito konzumirati. Pas može gladovati i izgubiti gotovo svu tjelesnu masnoću i polovicu proteinske mase (mišića) i ipak preživjeti. No, ako izgubi oko 15% vode to dovodi do uginuća. Psi stalno gube vodu iz tijela mokrenjem, aktivnostima, dahtanjem i sl. a lako mogu dehidrirati ako nedostaje vode u organizmu.

Ako pas već gotovo dva tjedna ne uzima hranu i vodu, zabrinjavajuće je stanje. Najbolje bi bilo Vašeg ljubimca odvesti do veterinara da intravenskom infuzijom nadoknadi izgubljenu energiju i tekućinu te stabilizira njegovo zdravstveno stanje. Nakon toga, možete mu ponuditi neku od posebnih medicinskih hrana za srčane bolesnike (Royal Canin Early Cardiac u dehidriranom i konzerviranom obliku te Hills h/d).

Također, u medicinskom asortimanu pseće hrane postoji i tzv. hrana za oporavak. Iako ovakva hrana nema kontraindikacija, osobito se ne preporuča davati pretilim psima i psima s bolestima bubrega, jetre i srca, no u slučaju neuzimanja hrane može biti zamjena normalnoj hrani. Glavne karakteristike takve hrane su: povišena razina bjelančevina, energije, minerala i elektrolita. Indikacije za davanje takve hrane su: anoreksija, malnutricija, nemogućnost uzimanja hrane, oporavak nakon operacije, graviditet, laktacija i rast. Povišena količina bjelančevina i masti pomaže u premošćivanju slabosti i pomaže u izlječenju. Velika energetska vrijednost omogućuje hranjenje malim obrocima i smanjenu punjenost crijeva. Dodana je antioksidantna formula koja smanjuje oksidativno oštećenje stanice i potiče imunološki sustav. Visoka probavljivost sastojaka kompenzira smanjenu enzimsku aktivnost u crijevima i osigurava optimalnu opskrbu organizma hranjivim tvarima. Od Hill's-a Prescription diet je to hrana p/d koja dolazi u dehidriranom i konzerviranom obliku te a/d konzerva, a od Royal canina je to konzervirana hrana Convalescence support i Recovery.

Od sredstava za otvaranje apetita možete davati Calo-pet pastu; to je energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova se pasta nudi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Tako se istodobno potiče apetit i uzimanje hrane. Svom psu također možete davati i vitamine iz skupine B-kompleksa koji potiču apetit, a također su dobri i za živčani sustav. Navedene proizvode možete i međusobno kombinirati.

OZNAKE: