Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatnu retrivericu staru 22 mjeseca. Do sada uvijek zdrava, jedino izmišlja oko hrane. Prvih 8 mjeseci jela je Hill's, drugih 10 mjeseci Royal Canin, te je sada na Pro Planu losos-riža. Niti jednu od navedenih hrana nije jela samu, a da nešto nisam stavio u nju. Probao sam joj staviti hranu 15-ak minuta, pa joj maknuti zdjelicu, međutim ona nije htjela jesti samo suhu hranu 11 dana, pila je samo vodu, pa sam morao popustiti. Inače ima 28 kg i ekstremno je živa i aktivna, te izgleda dosta mršavo. Zanima me koliko je dobro miješati svježe prokuhane pileće vratove (oko 200 g dnevno) samljevene u hrani da joj promijene okus suhe hrane. Također me zanima koliko puta mjesečno smijem dati psu veću goveđu kost.

Ovih dana primjetio sam prilikom češljanja veću količinu iščešljane dlake, te kao da je izgubila sjaj, zanima me je li to normalno? Puno Vam hvala na odgovoru, Marijan

O: Pas je svejed, no primarna hrana mu je meso. Upravo ta činjenica je vrlo važna pri odabiru vrste hrane i načinu hranjenja.

Zubalo pasa je prilagođeno za trganje, sjeckanje i drobljenje hrane. Pas vrlo slabo žvače i slini zalogaj. S obzirom da psi imaju kraći probavni trakt od biljojeda, teže i probavljaju hranu biljnog podrijetla, stoga je vrlo bitan pravilno izbalansiran obrok. Takav obrok sadži idealan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti, te vitamina i minerala, ali i balasta koji potiče probavu. Upravo na tržište dolaze premium i superpremium hrane koje će u potpunosti zadovoljiti sve nutritivne potrebe pasa. Takve hrane su kategorizirane po starosnim skupinama pasa, veličini pasa (psi malih pasmina imaju puno brži metabolizam od pasa većih pasmina, pa su energetske potrebe različite), te fiziološkim stanjima (graviditet, laktacija) i aktivnosti pasa (radni, službeni psi, psi na dresuru, lovački itd).

Upravo zbog navedenog vrlo je teško kod kuće pripremiti pravilan obrok za psa.

U prehrani svojeg ljubimca morate biti dosljedni. Zapamtite, Vi ste gazda i pas ovisi o Vama. Dakle, jesti će ono što mu Vi ponudite. Nemojte popuštati, budite autoritet, pas neće sigurno uginuti od gladi i na poslijetku će jesti ono što mu ponudite. Hrana nikada psu ne smije biti na raspolaganju, već mora imati uredne obroke u pravilnim vremenskim razmacma. Ukoliko pas dio obroka ostavalja u posudi, moguće da mu je obrok prevelik, pa smanjite slijedeći obrok. Pas neće ostati gladan, no svakako je bolje da bude i malo gladan, nego da se optereti prevelikim obrokom, što ćesto dovodi do pretjeranog širenja i oštećenja želučane stijenke.

Ono što bih Vam preporučila je da ostane pri jednoj od najkvalitetnijih hrana, a svakako možete povremeno u obrok dodati grkljane i sl. Svakako vodite računa da meso i iznutrice nabavljate samo kontroliranog podrijetla. Iako hranjenje sirovom hranom ima određene dobre strane, nekoliko je negativnih osobina: teško je održati pravilnu nutricionostičku ravnotežu (što može skratiti životni vijek psa), postoji opasnost (termički neobrađene namirnice) bakterije Escherichia coli i Salmonela sp.. U većine pasa infekcije ovim bakterijama prolaze bez simptoma, ali se mogu inficirati ljudi (osobito djeca oslabljenog imuniteta), te druge životinje. Stoga Vam preporučam da grkljane i iznutrice svakako prije skuhate; isto vrijedi i za goveđu kost, koju slobodno možete davati jednom tjedno. U našim trgovinama imamo u ponudi "kosti" od bivolje i goveđe kože koje možetet davati i češće.

Posebno Vam skrećem pažnju na hranu Alleva, koju prema našim iskustvima psi izuzetno rado jedu, a svakako spada u sam kvalitativni vrh raspoloživih hrana na tržištu.

U ovom godišnjem periodu sasvim je normalno da psi mjenjaju dlaku. Ako dlaka ne ispada na mjestima i ne vide se bezdlačna područja nema razloga za zabrinutost. Savjetujem Vam redovno iščetkavanje, a sjaj i strukturu dlake možete ojačati preparatima poput Dermanorm ulja ili kapsula, koje su bogate omega kiselinama , te Ungiotin praha, koji sadrži vitamin H-biotin. Navedeno možete nabaviti u našim veterinarskim ljekarnama.

OZNAKE: