Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene, 4 mj. staru ženku shi-tzu, koju hranimo isključivo hranom namjenjenoj toj pasmini tj. royal canin junior. Izrazito dobro jede, s tim nemamo problema, ali nas nešto drugo muči. Kada idemo s njom u šetnju jede travu kao da nikad u životu nije jela. Možete li mi reči zbog čega to radi i da li da joj to uopće dozvolimo. U iščekivanju vašeg odgovora unaprijed vam zahvaljujem, Sendy

O: Ovo je vrlo česta pojava u pasa. Selektivnim uzgojem kod pasa se učvrstio oblik ponašanja naslijeđen od vuka a to je hranjenje otpacima, s ciljem povećanja raznolikosti psećeg jelovnika.

Poput vuka, psi se hrane strvinama ali će posegnuti za svime što bi moglo imati hranidbenu vrijednost. Tu se ubrajaju: korijenje, bobice, dugačka, oštra trava pa čak i životinjski izmet. U biološkom smislu te su aktivnosti normalne ali one dramatično povećavaju rizik nastanka bakterijske infekcije crijeva. Stoga bi se pse trebalo naučiti da se ne hrane tim sumnjivim poslasticama.

Jedenje trave se vrlo često povezuje i sa povraćanjem neprobavljenog sadržaja, najčešće vlati trave. Kod ovakvog problema uvijek se postavlja pitanje da li psi jedu travu jer imaju potrebu za povraćanjem ili povraćaju jednostavno zato što jedu travu. Psi imaju izuzetno osjetljiv i dobro razvijen refleks povraćanja kojim se koriste, sastavni je dio normalnog psećeg ponašanja prilikom jela a refleks radi na principu - sve pojedi a ako je to pogreška izbaci to ponovno van. Niti jedan od istraživača do sada nije uspio dokazati da su psi toliko inteligentni koristiti travu kao ljekovito bilje, tako da oni istraživači koji su u medicinskoj profesiji općenito vjeruju da je psi jedu jednostavno zato jer vole okus trave, a povraćanje uslijedi nakon konzumiranja. Stoga je vrlo malo vjerojatno da će pas pojesti travu ili neku drugu biljku kako bi si smirio nadražen želudac. Kod ovoga treba imati na umu kako su neke biljke tretirane herbicidima i gnojivima koje tada mogu uzrokovati probleme sa želucem.

Općenito, psi redovito jedu travu i postoji nekoliko objašnjenja koje su istraživači ponudili za ovakvo ponašanje.

Prvo, preci pasa (npr. vukovi i lisice) jeli su svaku životinju koju su mogli uhvatiti. S obzirom da su to bile životinje pretežno herbivori (biljojedi) zajedno sa njima pojeli su i veću količinu trave i biljaka (sadržaj crijeva biljojeda). Tako se može primijetiti i da psi jedu samo jednu vrstu voća ili pak dio biljke. Dakle, travu jedu zato što je u prirodnim uvjetima bila sastavni dio njihove prehrane. Drugo, većinom psi povraćaju nakon konzumiranja trave. Nije još razjašnjeno što prethodi čemu, ali neki psi koji imaju problema sa želucem jedu travu da bi si olakšali probleme. I treći razlog, jednostavno je vole jesti. Neki psi obožavaju određenu vrstu trave ili dio biljke. Zatim, jedan od razloga je i to da su možda gladni, ne osjećaju se dobro te tada jedu nešto što već znaju da će im pomoći, te ukoliko im nedostaje enzima gušterače ili je invadiran crijevnim parazitima.

U svakom slučaju jedenje trave predstavlja normalnu pojavu i nije za zabrinuti se ako je ne jede pretjerano. Ako osim trave Vaš ljubimac ima i neuobičajen apetit (redovito jede stvari koje nisu za prehranu i sl.) i redovito povraća ipak je potreban posjet veterinaru kako bi se pregledom utvrdila dijagnoza. Ukoliko Vaš ljubimac ima smanjeni apetit, jede neuobičajene stvari ili pak povraća uvijek je najbolje posjetiti veterinara. Promjene apetita ili povraćanje može biti indikacijom nekih od bolesti unutarnjih organa (zatajenje bubrega, hipertireoidizam,...), ingestija toksina, zatim zarazna bolest i sl.

Kako Vašeg ljubimca hranite Royal Caninom mišljenja sam kako ne bi trebalo mijenjati hranu jer blage iritacije želuca mogu se javiti i kod živahnijih pasa kao posljedica temperamenta psa. Pripazite samo da ne pojede odjednom veću količinu trave koja bi tada mogla biti uzrokom smetnji probave.

OZNAKE: