Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam američkog staforda starog 7 tjedana i dosad je bio jednom čišćen od parazita. Od tada je prošlo 10 dana i sljedećih dana mu namjeravamo dati još jednu dozu. Moram spomenuti da je dosad sve bilo u redu što de tiče njega kao šteneta ali unatrag par dana sam primjetila rozkasto-crvenu sluz pored njegovog izmeta što me zabrinulo. Danas ujutro sam po prvi puta čula neugodno "kruljenje" i doista neobične zvukove iz njegovog želuca a nedugo nakon što je obavio veliku nuždu-vidjela sam stvarno neobičan (sluzavi) izmet; bez prisutstva probavljene hrane, s nečim bijelim nalik na "zafrknutu tanju glistu" (na prvu je izgledalo kao manja puževa kućica).

Vjerujem da se radi o nametnicima ali me zabrinjava količina svega toga a napominjem da nije bilo prisutstva probavljene hrane. Pas je inače zaigran i u redu, jede K-9 hranu za štenad i do sada je stolica bila normalna.
Molim Vas za mišljenje i unaprijed se zahvaljujem! Sanja

O: Jedno čišćenje šteneta u dobi od sedam tjedana je premalo. Do sada ste ga trebali očistiti barem 3 - 4  puta, stoga ne čudi nalaz gliste u stolici i kruljenje u crijevima.

Uobičajeni postupak dehelmintizacije pasa je da se štenad prvi put tretira Banminth pastom u dobi od 10 dana. Postupak treba ponoviti u dobi od 20 i 30 dana, te u životinja starih 8 i 12 tjedana. Od 6-tog mjeseca na dalje pse valja dehelmintizirati svaka 3 mjeseca. Banminth pasta se dozira 2 cm po kilogramu oralno (u usta).

Sugerira se tretirati pse protiv crijevnih parazita 4 puta godišnje (svaka 3 mjeseca). Jedna ženka oblića može proizvesti na tisuće jajašaca kojima pas kontaminira okoliš.

Nakon tretmana, kroz 3 - 5 dana obavezno uklanjati izmet svog ljubimca jer na taj način najbolje spriječavamo širenje parazita.

Prilikom davanja preparata može se dogoditi da pas alergijski odreagira na pojedini preparat. Također se može očekivati povraćanje i mekša stolica, pa čak i proljev. Alergijske reakcije na preparate za dehelmintizaciju vrlo su rijetke. Ono što se češće dogodi je reakcija organizma na tvari koje se počinju otpuštati prilikom ugibanja crijevnih parazita i njihovog raspadanja.

U slučaju da ste nakon davanja ovog preparata u stolici primjetili glistu (crvića) ili članak trakavice (izgledom sliči na zrno riže) čišćenje ponovite za 12 do 14 dana. Ukoliko u stolici niste primjetili crijevne nametnike slijedeće čišćenje ponovite za 3 mjeseca.

OZNAKE: