Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zašto pas grize svoj rep i vrti se u krug? Nevena

O: Hvatanje repa može predstavljati normalni dio igre.

Isto tako, kada takvo ponašanje prouzroči ozljede ili se ne može kontrolirati, predstavlja ozbiljan problem.

Neki uzgajivači navode da se takvo ponašanje češće pojavljuje kod određenih pasmina pasa, poput bulterijera.

Osim naučenog ponašanja (kao posljedica traženja pažnje, dosade, tjeskobe, želje za dodatnim fizičkim aktivnostima,...), hvatanje repa može biti i posljedica različitih zdravstvenih problema (npr. neurološke, fizičke ozljede, iritacije,...) ili posljedica kombinacije gore navedenih uzroka.

Kako bi se procijenila ozbiljnost problema i ustanovio uzrok hvatanja repa, uzima se iscrpna anamneza - ponašanje psa, detalji o trajanju, učestalosti i intenzitetu ovog oblika ponašanja, pa i povijest bolesti psa i njegovih roditelja. Liječenje ovisi o uzroku ponašanja.

Ukoliko ste sigurni da je ovakav oblik ponašanja naučen (možda ste i sami nenamjerno poticali hvatanje repa smijehom ili posebnom pažnjom), tada terapija uključuje uklanjanje elemenata koji potiču ponašanje. U ovakvom slučaju bilo kakva pažnja (pohvala ili kazna) treba prestati i morate se suzdržati svaki put kada vidite psa kako hvata rep. U početku pas će možda povećati učestalost hvatanja repa kako bi zadobio vašu pažnju ili nagradu koju ste mu prije davali. Važno je da ne nagradite takvo ponašanje. To je kritičan period prije samog odvikavanja od hvatanja repa. Neophodno je da svi članovi obitelji shvate da je izostanak poticaja vrlo bitan te da se hvatanje repa mora ignorirati pod svaku cijenu. Bilo kakva pažnja ili kazna će samo pogoršati problem.

Neurološke probleme najbolje je liječiti lijekovima. Stoga, potrebno bi bilo otići veterinaru koji će nakon postavljanja dijagnoze biti u mogućnosti odrediti adekvatnu terapiju.

U nekim ekstremnim slučajevima hvatanje repa je nemoguće spriječiti i izliječiti. Najbolji oblik prevencije je pružanje psu dovoljno pažnje i vježbe i pažljivo motrenje aktivnosti psa.

OZNAKE: