Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo 9 mjeseci starog labradora. U posljednje vrijeme, kada nas nema doma, izgrizao je sve štokove i vrata u stanu. Inače, dok je bio manji i ostajao doma sam, nije grizao ništa, osim gumene šlape. Zanima me zašto je to odjednom počeo raditi? Hvala, pozdrav, Marta

O: Psi su društvena bića, te nerijetko teško podnose samoću. Mlade jedinke su pune energije, a njihova potreba za aktivnošću ponekad neugodno iznenadi vlasnike. Osim toga, bez prave motivacije i prepušteni samima sebi, oni se dosađuju.

Tako najčešće počinju gristi različite predmete u stanu, a štokovi i vrata su odlična meta. Neki psi laju i zavijaju, dok neki ponavljaju ritmične pokrete tijelom ili sl. 

S vremenom, ovo može postati loša navika. Stoga treba na vrijeme spriječiti dosadu.
 
Psu bi trebali pružiti fizičku, mentalnu i društvenu aktivnost prije nego ga ostavite samog. Nahranite ga prije odlaska,  ostavite mu za igru neku zanimljivu igračku za pse, a da se ne osjeća potpuno usamljen ostavite upaljen radio ili televizor. Psi vole žvakati, pa je i u slučaju Vašeg psa igračka najbolji izbor. Osim toga, uz pomoć igračaka pas može vježbati svoj um i osjetila. Neke igračke za žvakanje su iznutra šuplje i mogu se napuniti ukusnim poslasticama. Izvlačenje hrane iz njih predstavlja izazov koji će psa zaokupiti duže vrijeme. Neke igračke su napravljene tako da ih pas nosom gura po podu i dok se igračka kotura, iz nje ispadaju komadići hrane. Pas će vrlo rado prihvatiti i igračke koje pište, zatim loptice ili mekane imitacije manjih životinja. 
 
No, sve to neće biti dovoljno ako dugo izbivate. Ako ste u mogućnosti, zamolite nekog da izvede psa u šetnju i poigra se s njim.
Za zaštitu štokova i vrata nanesite sprej na bazi eteričnih ulja koji mirisom odbija pse. U ponudi Pet centra je više takvih preparata, a naše osoblje će Vam rado pomoći pri izboru. Isto tako, vjerujem da ćete u velikoj paleti igračaka pronaći one koje će potaknuti Vašeg ljubimca na igru.

OZNAKE: