Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U posljednje vrijeme imam velikih problema sa svojim psom. Stalno mi bježi iz dvorišta. I prije je to radio, ali dok je bio jako mali i vratio bi se kući nakon 15-tak minuta. Sada ima već 4 godine i stalno bježi od doma. Što više ja brinem o njemu i ugađam mu, to on više zloupotrebljava. Ne mogu ga nikako zaustaviti. Samo odjednom nestane iz dvorišta i ne želi se vratiti koliko god ja njega zvala i zviždala mu. Više to ne mogu trpjeti. Ima čip i ne bojim se da će pobjeći i ne vratiti se, nego da ga slučajno ne bi neki automobil udario.
Moje pitanje je: u kojim godišnjim dobima se psi "tjeraju" i koliko često, te zašto ga toliko privlači biti izvan dvorišta?

Bježi li zato što mu se više ne sviđa biti kod nas ili što? Zašto uopće bježi? Molim Vas pomozite jer ne želim ostati bez svog ljubimca! Unaprijed puno hvala,
Viktorija

O: Nagon za lutanjem izraženiji je kod mužjaka nego kod ženki. Uglavnom se javlja kada mužjak osjeti ženku u tjeranju, što ga navodi da krene u potragu za njom. Budući je ovaj nagon izuzetno jak, psi koji su ''zaljubljive prirode'' u potpunosti ignoriraju sve što se oko njih dešava, oglušuju se na dozive ili naredbe vlasnika jer imaju isključivo jedan cilj - naći ženku koja se tjera.

Ovaj oblik ponašanja može se iskorijeniti isključivo kastracijom. Kastrirani pas je mirniji, privrženiji, a nagon za lutanjem se gubi.

Kažnjavanje psa sklonog lutanju nije metoda izbora jer je previše zbunjujuća - pas nije u stanju shvatiti zašto ga kažnjavate (osim ako se ne radi o nečemu što je neposredno prije napravio).

Osim toga, trudite mu se omogućiti dovoljno kretanja jer neki psi lutaju i iz tog razloga. Naime, ukoliko se pas premalo kreće (pogotovo ako se radi o lovačkoj pasmini kojoj je urođeno da se kreće više od ostalih pasmina), on nakuplja veliku količinu energije, koja počne predstavljati frustraciju. Kako bi sam riješio svoj problem, pas počne  lutati.
 
Što se tiče tjeranja, mužjaci nemaju specifične vremenske intervale i u principu su sposobni za parenje kad god osjete miris ženke koja se tjera. Upravo iz ovog razloga, kako biste suzbili seksualnu želju kod Vašeg ljubimca, ponovo bih Vam preporučila kastraciju.

OZNAKE: