Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kao kućnog ljubimca imamo gabonskog žakoa. Star je nekih 15-tak godina i mislim da je već sada spolno aktivna. Cijelo ovo vrijeme mislili smo da je muško, ali očito da je ženka jer prije dvije godine snijela je prvo jaje, naravno neoplođeno. Ove godine joj se pojavio majčinski instikt jer tek sada je shvatila da je to njezino jaje i sjedila je na njima. Ove godine su bila tri komada, pa me zanima kada im je vrijeme parenja i kako bi se to odrazilo na nju, s tim da nikada nije bila u kontaktu sa drugim pticama. Daniela

O: Žakoi su vrlo društvene ptice.

Zahtijevaju mnogo interakcije sa vlasnikom, a obožavaju i društvo drugih vrsta papiga.

Iz ovog bi razloga kontakt sa novom pticom trebao proći bez poteškoća, no, svakako je potrebno poduzeti mjere upoznavanja. Novu pticu trebalo bi smjestiti u početku u zasebnu krletku kako bi se mogao upoznati sa Vašom, a kkao bi se istovremeno spriječili rizici za ozlijeđivanje. Novoj je ptici prosječno potrebno oko tjedan dana da se prilagodi na novu okolinu, no ovo može i dulje potrajati. Treba pratit njegove znakove prilagodbe, a upoznavanje s Vašom pticom načiniti uz Vaš nadzor. Kada ćete vidjeti da se ptice dobro prihvaćaju, moći ćete ih smjestiti u istu krletku.

No, što se parenja tiče, nije dovoljno samo imati dvije jedinke različitog spola. Žakoi se moraju najprije dobro upoznati, sprijateljiti i "zaljubiti". Parenje donekle ubrzava smještanje gnijezda u krletku, kako bi se potaknuo njihov prirodni instinkt razmnožavanja. Neke ptice čak biraju da li će se pariti ili ne, neovisno da li su spolno zrele. Svaki je par različit. Vjerojatno je i iz toga razloga Vaša ptica počela nesti jaja tek u 15. godini, dakle, tek se sada osjetila zrelom za odgajanje potomaka.

Žakoi nemaju specifičnu sezonu parenja, mogu imati leglo u svako doba godine. No, najbolje je planirati da se mladi ptići izlegu u kasno proljeće ili rano ljeto jer je to vrijeme najmanje stresno za roditelje, a najbogatije je hranom.

Smatra se da se ova podvrsta žakoa (za razliku od sivog) puno lakše razmnožava u zatočeništvu, tako da se nadam da će Vas obradovati potomci Vaše ljubimice u slijedećoj sezoni.

OZNAKE: