Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije par mjeseci moj par tigrica dobio je podmaladak, tri mala ptića. Nakon nekog vremena mi smo ih odvojili u posebnu krletku (mužjaka i ženku jer je treći ptić nažalost uginuo). Zanima me da li se oni mogu međusobno pariti (PARENJE U SRODSTVU)? Hvala, Mateo

O: Kroz dugi niz godina čovjek je pažljivom selekcijom uzgojio ptice i mnoge druge životinje, različitih veličina, stasa, držanja, karaktera, boja, i mnogih drugih osobina. Da bi postigli što bolja određena svojstva, uzgajivači su selektirali određene životinje sa istaknutijim svojstvima i primjenili zakon o nasljeđivanju.

Također za postizanje određenih svojstava su životinje parili i u srodstvu. Kod parenja u srodstvu mogu se javiti nasljedne bolesti koje inače ne dolaze do izražaja, osim ako se spoje dva recesivna gena koja se nalaze u populaciji, ali se ne očituju i ne bi došla do izražaja, osim kod parenja u srodstvu.

Zbog gore navedenog razloga ne preporučujem parenje Vaših tigrica, jer su srodne (brat i sestra), a ako ih držite zajedno, postoji velika šansa da se međusobno spare. Parenje u srodstvu koriste stočari i iskusni uzgajivači u cilju dobivanja određenih osobina kod uzgojnih životinja.

OZNAKE: