Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kuju labradorku staru staru 7 god. Kako je ona naš kućni ljubimac, a mi podosta zaposleni nismo je parili sve ove godine. Napokon smo se odlučili, ali nas je strah da je kasno za nju, odnosno bojimo se da bi mogla imati komplikacija, s obzirom na godine. Nismo sigurni da bi je uopće trebalo pariti, ali opet s druge strane, govore da kuja treba imati bar jedan okot. Molila bih Vas za savjet! 
Pozdarav, Miranda

O: Sedam godina za kuju nije baš najbolje vrijeme za prvo parenje.

Kosti zdjelice već su se odavno formirale, a možda je već došlo i do promjena ne zglobovima poput okoštavanja, smanjenja hrskavičnog dijela zgloba i slično. Za kuje u ovoj dobi preporuka bi bila sterilizacija zbog mogućih (i vrlo učestalih) razvoja bolesti vezanih uz maternicu i jajnike. Mogu biti razvijene i cistične promjene na jajanicima koji uzrokuju nepravilno tjeranje (tjeranje traje duže od uobičajenog ili se javlja češće nego inače). Navedene promjene dovode do kronične upale same maternice i njene infekcije gnojnim bakterijama, širenja upale na okolne organe kao što su mokraćni mjehur i bubrezi.

Liječenje kod ovakvih promjena je vrlo teško i može se dogoditi da ne bude uspješno, može doći do komplikacija i razvoja sepse te uginuća.

Posavjetujte se još jednom sa svojim veterinarom vezano uz trenutno zdravstveno stanje Vaše kuje, parenje u ovoj dobi ne bi preporučili zbog mogućih komplikacija (slabi trudovi, otežani porod, carski rez), koje bi narušile zdravlje Vaše ljubimice.

OZNAKE: