Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jednu patuljastu šnaucericu. Htjela bih je pariti. Pomozite mi! Koliko trudnoća traje i kako tada postupati s njom, kako se brinuti o štencima i to. Unaprijed hvala! Maja

O: Patuljaste pasmine ne bi se smjele pariti prije navršenih 15 mjeseci. Prije odluke o parenju trebalo bi provesti određene mjere opreza, kako bi buduća trudnoća protekla u najboljem redu. Prije svega, kuju bi trebali odvesti na kompletan zdravstveni pregled, kako bi utvrdili da je organizam zdrav, u dobroj kondiciji i sposoban za parenje.

Ne bi bilo na odmet napraviti i vaginalni pregled, kako bi se utvrdilo da je rodnica prohodna i da nema nekih prirođenih anomalija koje bi mogle otežavati štenjenje. Osim toga, kuja bi prije odluke o oplodnji trebala biti redovito cijepljena protiv psećih zaraznih bolesti i bjesnoće, te očišćena od crijevnih parazita (što treba provesti i 2 tjedna pred porod i u periodu laktacije).

Za zdravlje i dobru kondiciju jako je važna pravilna prehrana i redoviti treninzi (da ne bude pretila), što će olakšati trudnoću i laktaciju.

Kuje obično same biraju svog partnera, što znači da parenje sa mužjakom kojeg ste Vi odabrali ponekad nije izvedivo pa zahtjeva asistenciju vlasnika ili veterinara.

Graviditet kod kuje traje 58-64 dana. U drugoj polovici graviditeta počinju značajne promjene i u ponašanju i u fizičkom izgledu kuje. Trbuh i mliječna žlijezda se znatno povećaju, a rastu i kujine potrebe za hranom.Otprilike 2-3 tjedna prije štenjenja, kuji bi energeteki trebalo ''pojačati'' ishranu,stoga se preporuča hraniti je hranom za štence sve do završetka dojenja. Ne bi bilo loše da je oko 45. dana odvedete na RTG, kako biste dobili informaciju koji je minimalni broj štenaca koje možete očekivati.

Neposredno pred porod, kuja je nemirnija, traži si mirno mjesto gdje će se ošteniti, a neke čak i same nose mekše stvari na mjesto koje odaberu za svoje ''gnijezdo'', stoga je na Vama da joj osigurate miran i tihi kutak, koji nije na propuhu, kako bi u miru i bez dodatnog stresa provela tih nekoliko sati koliko može trajati štenjenje.

Da je porod blizu, osim po ponašanju, prepoznat ćete po tome što će joj rektalna temperatura pasti za cijeli stupanj, a mliječna će se žlijezda naliti sa mlijekom. U ovoj je fazi dobro kuju izvesti van, da bi obavila svoje fiziološke potrebe, budući sam porod može trajati i nekoliko sati.

Svaki štenac izlazi zajedno sa svojom posteljicom, koju obično,kao i pupčanu vrpcu,pregrize kuja, no kod neiskusnih kuja je u početku potrebna pomoć vlasnika (pustite je najprije da vidite li hoće li instinktivno sama znati što treba napraviti). Ukoliko porod prolazi bez komplikacija (tj. da je vremenski interval između izlaska dva štenca 10-30 minuta, da su trudovi podjednako učestali...), sve završava kroz nekoliko sati. Preporuča se neposredno po zvršetku porodu ponovo odvesti kuju na RTG, kako biste bili sigurni da su svi štenci izašli van.

Nakon poroda, kuja će sama preuzeti brigu o štencima (polizati ih i njuškom pogurati prema sisama,kako bi posisali kolostrum) ili će (možda), ako joj je prvi porod, trebati Vašu pomoć - obrišete ih ručnikom i stavite u blizinu majke pa ukoliko sami ne nađu sise, namjestite ih za sisanje.

Ukoliko kuja ima dovoljno mlijeka, štenci uglavnom sišu (jedu svaka 2-3 sata) do 4.ili 5. tjedna, kada im polako možete u jedan obrok ponuditi dehidrat i postepeno ih privikavati na suhu hranu.

Štenci bi uz majku trebali ostati do 8. tjedna, a tada ih slobodno možete prepustiti ljubavi i brizi novih vlasnika.

OZNAKE: