Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: S koliko se godina ženke mops-a mogu početi pariti? Čuo sam da je parenje jako teško te da se moraju umjetno oploditi, pa vas molim da mi to objasnite.
Hvala,
Dalibor

O: Patuljasti psi se smiju pariti nakon 12 mjeseci starosti, srednje veliki psi nakon 15 mjeseci, a velike pasmine pasa nakon navršenih 18 mjeseci starosti. To je najniža dobna granica nakon koje je parenje dozvoljeno.

Neki uzgajivači preporučuju parenje takvih pasmina već na prvom tjeranju (koje je obično između 6 i 12 mjeseci starosti) dok još kostur nije završio s rastom i razvojem pa je porođajni kanal prilagodljiviji štencima.

Ja - a vjerujem niti drugi kolege veterinari - Vam parenje ne bih preporučila prije 3. tjeranja (kod malih pasmina) dok kuja sazrije i psihički i fizički. Budući da je mops zapravo umanjeni mastif, tako je i jako slične anatomske građe. U odnosu na svoje tijelo mops ima veću glavu zbog koje štenci teže prolaze kroz porođajni kanal kuje. Ponekad se dogodi da preveliko štene zapne u porođajnom kanalu, te mu je potrebna pomoć da izađe van. Potrebno ga je lagano okrečući izvući napolje, jer će se inače zadaviti. Mops je danas jako popularna pasmina i da je tako težak porod kao što Vi mislite, nitko se ne bi bavio njihovim uzgojem jer bi mu bio prevelik rizik i gubici zbog takvih poroda. Svakako, ako odlučite pariti mopsicu, konzultirajte se sa svojim veterinarom i obavezno dogovorite da Vam veterinar ostavi pri ruci svoj telefonski broj u slučaju eventualnih poteškoća.

Nije mi poznat niti jedan razlog zbog kojeg bi kujici bila potrebna umjetna oplodnja, osim ako mužjak nije u stanju uvesti svoje spolovilo u stidnicu kuje. Ako je kuji vrijeme parenja i ako mužjak nije fizički ili psihički zamoren, parenje bi trebalo uspjeti nakon određenog vremena navaljivanja mužjaka na kujicu.

Kuje biraju mužjake i ne znači da će se htjeti pariti s mužjakom kojeg ste joj Vi izabrali. U tom slučaju naravno također možete pristupiti umjetnoj oplodnji.

OZNAKE: