Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam persijsku macu staru godinu i po. Kako je imala tjeranje, dovela sam joj persijskog mačka. To joj je prvi susret sa mužjakom. Prvi dan su se upoznavali i djelovali su ok, ali sjutradan ona je prestala da jede, da pije vodu i dva puta je povratila nešto kao bijelu pjenu, bezvoljna je, malaksala i samo spava. Kad je pomazim mjaukne. Djeluje kao da je doživjela stres i kao da je nešto boli. Ne ide u wc. To njeno stanje traje 2 dana. Molim vas za pomoć. Unaprijed hvala, Maša

O: Tipično mačje zavijanje, držanje repa sa strane i valjanja mačke po podu znakovi su njene spremnosti za parenje, a više se i maze.

Pri samom aktu parenja mužjak primi ženku zubima za kožu vrata, obavije je prednjim nogama. Sam akt parenja traje svega 31 sekundi. Obično se ponavlja jedno 6 do 7 puta i za 4 dana (uglavnom za 2 dana). Neke ženke ne žele prihvatiti jednog mužjaka, dok prihvaćaju drugog.

Mlade mačke kod prvog tjeranja često budu uznemirene i znaju izgubiti apetit. Također, pri tjeranju postanu osjetljivije i padne im imunitet.

Možda je to samo nastavak tjeranja pa ne jede, a kada je mazite reagira na maženje.

No postoji mogućnost da se i prehladila ili joj je čak i mačak donio virozu.

S obzirom da već više od 2 dana nije bila na wc-u, preporučam Vam da se obavezno javite Vašem veterinaru koji će je detaljno pregledati.

OZNAKE: