Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Naša boxerica (stara tri godine) počela se tjerati sa zakašnjenjem od cca. 3 mjeseca od uobičajenog termina. Pretpostavljam da to i nije nešto čudno, no brine me da li to može utjecati na određivanje plodnih dana, s obzirom da ju ovaj puta želimo pariti (to bi joj bilo prvo leglo). Dakle, dana 14.06.2007. smo primjetili da joj je stidnica nabubrila, a danas 15.06.2007. smo primjetili prve kapljice krvi. Kako ju na parenje namjeravamo odvesti u nešto udaljenije mjesto i tamo ostaviti nekoliko dana, bilo bi nam od velike pomoći kada biste nam predložili koji bi to termin trebao biti i koliko dugo da ih ostavimo zajedno (3-4 ili više dana).
Unaprijed zahvaljujemo! Ivana

O: Estrus (tjeranje) obuhvaća promjene koje nastaju na spolnim organima, koje nastaju kao posljedica djelovanja spolnih hormona, okoline, zdrastvenog stanja ženke, prehrane, starosti i dr.

Estrus protječe u četiri faze: prva faza traje 2 - 25 dana; manifestira se krvarenjem iz rodnice i stidnica je otečena i crvena, kujica privlači mužjake, ali ne dozvoljava parenje. Druga faza traje 5 - 9 dana; to je razdoblje sazrijevanja jajašca i ovulacije i u tom razdoblju kujica može ostati gravidna. U prisutnosti mužjaka kujica čvrsto stoji, podiže zdjelicu, pomiče rep u stranu i dozvoljava parenje. U tom razdoblju je krvarenje bitno smanjeno pa vlasnici znaju biti u zabludi misleći da je tjeranje završilo. Treća faza je tzv. diestrus koji traje 56 - 67 dana i ženke tada više ne privlače mužjake, a krvarenje je potpuno prestalo.

Kuja ovulira najčešće dvanaestog dana, od početka krvarenja. Naravno, treba spomenuti da to može biti i 10 - 14.dana, a postoje i podaci koji govore da se to može desiti čak i 5-og dana i 25-og dana spolnog ciklusa. Postoje i fizički znakovi koji nas mogu upućivati da je nastupila ovulacija, a to su: stidnica postaje edematozna, hiperemična, kuja povlači rep u stranu, osobito kada ju mazite po stražnjem djelu leđa, dozvoljava mužjaku parenje. No, treba naglasiti da se kod kuja može desiti i tzv. lažno tjeranje, kada je iscjedak jako oskudan te u tom slučaju ne možemo odrediti točan period ovulacije. Sigurna metoda je uzimanje vaginalnog brisa, kojim pratimo povećavanje vaginalnih epitelnih stanica, koje nastaju zbog povećanja koncentracije estrogena. Kada se stanice povećaju za 60%, uzimaju se uzorci krvi i određuje titar protutijela karakterističnih za progesteron. Ovo se još naziva i progesteron test. Čini mi se da takav tip testiranja možete obaviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu na Klinici za porodiljstvo domačih životinja.

Kuje biraju svoje partnere, tako da uopće ne znači da će se Vašoj kujici svidjeti pas kojeg ste joj Vi izabrali i da će se htjeti s njime pariti. Iz gore navedenih podataka o spolnom ciklusu kod kuja, ne bi bilo loše da kujica i mužjak zajedno provedu tjedan dana, kako bi bili što sigurniji zbog ovulacije kujice gdje nema sigurnih pravila. Savjetujem Vam da kujicu svakako odvedete na testiranje na Veterinarski fakultet kako bi što točnije odredili vrijeme ovulacije.

OZNAKE: