Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam kod vas 2 kornajče i rečeno mi je da povremeno mogu dati oslića ili čak i piletinu. Zanima me da li taj oslić ili piletina moraju biti kuhani ili sirovi? Da li je moguće da se te dvije kornjače svojevremeno pare? Ako nije, koje uvjete moram zadovoljiti da bi se one parile, ukoliko sam kupila mušku i žensku kornjaču? Super je da imate ovu stranicu!!! Lidija

O: Preporučuje se davati sirovo meso maksimalno 2 puta tjedno i to sirova piletina, govedina ili riba. Nemojte kornjačici davati salame, hrenovke ili bilo kakve druge mesne prerađevine.

Međutim, ako im umjesto sirovog mesa date kuhano, također niste pogriješili. Ne smije se davati meso s roštilja, prženo, dinstano te meso pripremljeno u različitim umacima. Također kornjačicama povremeno možete davati navlažene granule suhe hrane za pse i mačke na bazi ribe i mesa.

Spol se kod kornjača razlikuje po vanjskim (fizičkim) karakteristikama i nije ga jednostavno odrediti, a moguće je onda kada kornjače spolno sazriju. Mužjaci su sitniji, nemaju zaobljeni dio na trbuhu, imaju deblji i dulji rep, te su im kandže na prednjim nogama dosta duže nego kod ženki, jer im kandže služe za obranu teritorija i za udvaranje ženkama, te im je nos također duži. Kao što vidite, dosta je teško odrediti spol kornjačama. To je jedino moguće na temelju navedenih pokazatelja, koji su dosta subjektivni.

Kornjače postaju spolno zrele sa dvije do pet godina. Period parenja je početkom veljače pa sve do svibnja. Mužjak se udvara ženki na način da je kandžama prednjih nogu mazi po licu i pliva natraške okrenut licem prema licu ženke. Nakon udvaranja, mužjak ostaje na dnu do 48 sati. Ženka nosi jaja oko 2 mjeseca. Na suhom traži prikladno mjesto za gnjezdo, što znači da joj morate u terariju napraviti obalu od zemlje ili pijeska kako bi mogla položiti i zakopati svoja jaja. Temperatura mora biti prikladna isto kao i prehrana, međutim jako se teško kornjače pare u zatočeništvu zbog skučenosti prostora i neprikladnih uvjeta držanja.