Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kanarinku koja je prošle godine iznijela dva gnijezda te sam je potom odvojio u posebnu gajbicu. Početkom veljače počela je davati znakove želje za parenjem te sam joj u gajbicu ubacio kanarinca i ubrzo su započeli parenje. Gnjezdo je namjestila za sebe i započela s ležanjem u njemu. Kanarinac je hrani, a povremeno i sama izađe na hranjenje. Prošlo je gotovo mjesec dana i dalje leži u gnjezdu, ali nema jaja. Kanarinac je u više navrata pario u gnjezdu, ali ništa se ne događa. Nema jaja, a ona leži kao da već grije jaja. Molim Vas da li je to normalno i što mi je činiti ako nije?
Unaprijed hvala na odgovoru, Dubo

O: Nakon dovođenja mužjaka na parenje, on će obaviti u prosjeku 3 - 4 skoka.

Mužjaka se može ostaviti u krletki sa ženkom, samo u slučaju ako je ne uznemirava. Nakon parenja, treći dan bi ženka trebala snijeti prvo jaje, a zatim svaki drugi dan po jedno. U prosjeku snese 3 - 5 jaja. Tada je najbolje jaja izvaditi iz gnijezda i podmetnuti lažna.

Nakon što ženka snese četvrto jaje, sva se jaja vraćaju u gnijezdo kako bi se ptići izvalili u istom danu.

Obavezno je čišćenje gnijezda, dan prije polaganja prvog jaja.

Razloga za neuspjelo parenje može biti više: neadekvatna i neujednačena temperatura, bolest mužjaka ili ženke, njihova starost ili zrelost ili su u periodu mitarenja (izmjene perja).

Ukoliko jaja nisu oplođena ili ih ženka nije snijela, potrebno je maknuti gnijezdo nakon dvadesetak dana od parenja.

Napravite pauzu desetak dana i pokušajte ponovno.

U međuvremenu, ženki ponudite svakodnevno kupanje pa joj ponovo dovedite mužjaka.

OZNAKE: