franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam par kanarinaca koje želim pariti. Oni su bili u odvojenim krletkama, ali su se vidjeli dok je kanarinka pravila gnijezdo. S obzirom na to da ona tako već mjesec dana pravi pa vadi van, ja sam odlučio njega staviti s njom. Samo jednom sam vidio da je on skočio na nju.  Kasnije sam ih ponovno odvojio i tada su oboje pjevali zajedno, tj. on je pjeva, a ona mu je odgovarala svojim pjevom koji je bio dosta nekvalitetniji, ali bio je pjev. Mene sad zanima što to znači i jesam li pogriješio u nečemu oko parenja. Ona već mjesec i pol dobiva jajčanu hranu iz vašeg dućana, pomješanu sa zobenom krupicom, mljevenom mrkvom... Prelistao sam gotovo sve vaše odgovore i pitanja, ali nigdje nisam našao ništa ovakvo. Hvala. Ante

O: Čini se da niste pogriješili i vjerojatno je došlo do parenja. Ožujak kod nas predstavlja najbolje vrijeme za parenje kanarinaca, a Vaš opis je u skladu sa osnovnim redoslijedom koji se preporučuje pri parenju. Mužjaka ste pustili kada je ženka počela uređivati gnijezdo, što se preporučuje. Vidjeli ste jednom da su se parili, a realno je očekivati da je to bilo i nekoliko puta.

Micanje mužjaka nakon parenja neki uzgajivači preporučuju, a neki ne. Ukoliko se mužjak i ženka dobro slažu i ako mužjak nije grub, nema razloga da ne ostanu zajedno. Nakon što se izlegu mladi, mužjak će pomoći u hranjenju ženke, a ona će hraniti mlade ptiće. Uzgajivači koji imaju više ženki, ostavljaju ih da same odgajaju mladunce, a mužjake puštaju s njima samo u vrijeme parenja, kako bi sačuvali dobru kondiciju.

Što se tiče pjevanja nakon parenja, nije mi poznato da ono može imati određeno značenje. Ukoliko je parenje bilo uspješno, odnosno ukoliko ženka snese jaja, potrebno je voditi računa o prehrani, naročito kada se izlegu mladunci.

OZNAKE: