Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Počeli su mi nesti dijamantni golubići, ali oba dva jaja koja su snijeli pukla su i ljuska je mekana!? Što je uzrok pucanju tek snešenih jaja? Da li treba promijeniti prehranu, te što dodati u hranu? Papiga

O: Dijamantni golubići obično snesu dva jaja u sezoni. No, nije rijetka pojava da neki parovi imaju leglo svakih šest tjedana tijekom cijele godine. Ovo potonje nije preporučljivo jer može imati posljedice po zdravlje ptica. Nakon tri do četiri legla, parenje bi za tu godinu trebalo zaustaviti, bilo micanjem materijala za izgradnju gnijezda ili pak razdvajanjem para.

Lijeganje jaja izuzetno je nutricionistički zahtjevno za ženku kojoj tada treba osobito pripaziti na prehranu i obogatiti je vitaminsko-mineralnim dodacima. Ovo je preporučljivo dva do tri tjedna prije očekivanog lijeganja jaja. Lijeganje jaja mekane ili pak tanke ljuske (koja su tako podložnija oštećenju i pucanju) smatra se glavnim simptomom nedostatka vitamina D u prehrani. Osim navedenog simptoma, na nedostatak D vitamina upućuju i legla manjeg broja od uobičajenog, nemogućnost izlijeganja mladih ili izlijeganje mladih koji nisu sposobni održavati se na nogama jer su preslabe nositi tjelesnu težinu.

Najčešće se kod problema mekane ili tanke ljuske jajeta spominje nedostatak kalcija u prehrani, no za njegovu resorpciju i iskorištavanje potreban je D vitamin. Za ptice je vitamin D jedino biološki iskoristiv u obliku vitamina D3 koji se kao takav pronalazi u animalnoj tvari kao što su jaja, mlijeko, insekti i jetra. Osim toga, vitamin D3 topljiv je u mastima tako da je njegova resorpcija smanjena ako ima vrlo malo izvora masnoća ili ulja kao što je to često u prehrani ptica. No, osim u hrani, ptice ga mogu sintetizirati uz pomoć sunčevog svjetla a u dovoljnoj količini samo ako su dnevno izložene više od jednoga sata. Absorpcija, pak, kalcija u ptica se odvija u gornjim dijelovima crijeva i regulirana je vitaminom D3. Tvari kao što su fitati (nalazimo ih u žitaricama), oksalati (špinat, rabarbara i srodne biljke) i fosfati smanjuju absorpciju kalcija.

Komercijalne mješavine hrane izbalansirane su sastavom kako bi omogućile uravnotežen obrok. No, potrebe tijekom rasta i parenja povećane su, tako da postojeću prehranu treba obogatiti vitaminsko-mineralnim dodacima prehrani. U Pet centru možete naći HAGEN ''PRIME'' (kombinacija multivitamina, minerala i aminokiselina), Orlux ''Omni-vit'' (kombinacija 14 vitamina i aminokiselina), Beaphar ''VINKA'' (multivitaminski preparat), JBL''Otvitol'' (multivitaminski preparat). Također, Vašim pticama možete ponuditi dodatnu hranu za ptice u parenju - Padovan Ovomix - hrana posebno obogaćena vitaminima i aminokiselinama.

Ženki svakako ponudite neki od dodataka prehrani bogatih kalcijem i vitaminima kako daljnja reprodukcija ne bi ostavila posljedice po njezino zdravlje.

OZNAKE: