Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imamo mužjaka i ženku iz porodice bradatih agama te su se parili prije mjesec dana. Ženka je 01.12.2018. snijela 15 jaja koja su izgledala normalno i ovalno. Držali smo ih u vlažnom pijesku pri temperaturi od otprilike 34 stupnja celzijevih. Međutim jaja su se preko noći smežurala te su neka i požutila. Znači li to da nisu oplođena ili je to normalan tijek kako u početku izgledaju? Zrinka

O: Nakon parenja bradatih agama potrebno je ženki osigurati povoljno mjesto za lijeganje jaja. Lijeganje nastupa u prosjeku od 4 do 6 tjedana od parenja. U prosjeku bradate agame liježu od 16 do 24 jaja u leglu, kada je potrebno posebno voditi računa o kvalitetnoj i energetski bogatoj prehrani kako bi se ženki nadoknadila energija tijekom kopanja kao i spriječilo korištenje kalcija iz vlastitih zaliha dodavanjem suplemenata.

Nakon što ženka iskopa rupu, obično joj je dostatno 30-tak minuta da izliježe jaja. Nakon lijeganja, ženka zakopa jaja. Preporučljivo je jaja pažljivo otkopati i smjestiti u ranije pripremljeni inkubator. U inkubatoru je potrebno osigurati temperaturu od 26-28°C, a vlaga bi trebala iznositi 60-80% (optimalno oko 75%), a jaja napola zakopati u mekani substrat natopljen vodom. Najpogodnije je jaja smjestiti na isti položaj kao i kad su bila izliježena. Jaja je potrebno svakodnevno pregledavati i pratiti što se sa njima zbiva kako bi se pravovremeno moglo reagirati na pojavu prekomjernog sušenja dodavanjem vode. Inkubacija u prosjeku traje od oko 60 dana. Neoplođena jaja su nalik na mlohave, poluispunjene vrećice, obično žućkaste boje i njih nema smisla inkubirati jer će se za kratko vrijeme razviti neugodan miris i upljesniviti. Oplođena jaja su bijela ili bijelo-ružičaste boje i pri tome ispunjena sadržajem tako da su napeta i gumasta pod opipom, takva jaja bi se trebala staviti u inkubator. Još ih možete provjeriti jesu li oplođena tako da usmjerite jaje prema izvoru svjetla i ako vidite mrežu kapilara znaci da je to jaje oplođeno, ako se ne vidi ništa nažalost jaja nisu oplođena.