Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupila sam zamorca prije 2 tjedna i primjetila sam da ima žutkaste crviće i bijele točkice na koži i na dlaci. Zanima me kako ih ukloniti? Zamorac se često češe i 'rita'. Molim Vas pomozite!
Unaprijed hvala!
Hela

O: Zamorčići često oboljevaju od kožnih bolesti, uzrokovanih bakterijama, gljivicama i ektoparazitima. Prema navedenim promjenama kod Vašeg zamorčića najvjerojatnije se radi o ektoparazitima.

Ektoparaziti su paraziti koji žive na koži ili u epidermalnom sloju kože, a hrane se njenim derivatima, detritusom ili sisanjem krvlju domaćina. Najčešći ektoparaziti koji parazitiraju na koži zamorčića su šugarci i buhe.

Kožne promjene koje nastaju kao posljedica invazije parazita mogu biti banalne, ali i opasne po život. Neke od njih su morfološki jasne, te mogu biti odmah prepoznate po kliničkoj slici. Ostale mogu biti i nespecifične i mogu se dijagnosticirati jedino identifikacijom parazita. Metode dijagnostike su relativno jednostavne, a najčešće se uzima bris ili strugotina kože.

Infestacije šugarcima najčešće se prenose direktnim kontaktom s oboljelom životinjom ili indirektno predmetima. Vrlo je kontagiozna parazitoza (lako prenosiva), a njenom nastanku pogoduje i loš imunološki status životinje, te loši zoohigijenski uvjeti. Kožne erupcije izazvane larvama ovih parazita mogu poprimiti takve razmjere da alopecije (bezdlačna područja) se generaliziraju i zahvate čitavu površinu kože.

Čest uzročnik kožnih promjena je i parazit Demodex koji se lokalizira u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama. Demodikoza se može očitovati u skvamoznom i pustoloznom obliku, pustolozni oblik najčešće se nadovezuje na skvamozni.

Ektoparaziti uzrokuju velike štete domaćinu, ugrožavaju zdravlje domaćina, a njihovo štetno djelovanje može biti direktno ili indirektno. Ektoparaziti ne samo da su uzročnici različitih oboljenja, već mogu biti i prijenosnici uzročnika zaraznih bolesti. Ektoparaziti mogu dovesti i do različitih organskih oboljenja, kao što su anemija koja je posljedica sisanja krvi. Nadalje, boraveći na životinji, stalno uznemiruju životinju, te dovode do poremećaja normalnih funkcija kože, a lezije koje nastaju predstavljaju idealno mjesto za ulaz bakterija, te nastanak sekundarnih bakterijskih infekcija. Sekundarne bakterijske infekcije još će više oslabiti organizam, te ga tako učiniti podložnijim drugim oboljenjima.

Vrlo je teško iz navedenih podataka reći o čemu bi se moglo raditi kod Vašeg ljubimca. Svakako se može zaključiti da je riječ o parazitu, a da bi se izvršila točna determinacija uzročnika, preporučujem Vam da posjetite Veterinarski fakultet, parazitološku ambulantu, kako bi Vaš ljubimac što prije započeo s terapijom.