Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene pekinezera staro 6 mjeseci. Dala sam mu tabletu protiv parazita, a par sati iza je povratio. Trebam li ponoviti postupak čišćenja od parazita pošto je štene povratilo par puta iza davanja tablete? Hvala, Alma

O: Pod dehelmintizacijom pasa podrazumijevamo čišćenje pasa od crijevnih parazita. Crijevni paraziti koji se najčešće javljaju kod pasa su gliste i trakavice. Ti unutarnji ili endoparaziti oštećuju crijeva tako što ruju po sluznici crijeva, mogu začepiti crijevo, sele se po organizmu oštećujući druga tkiva (jetra, pluća, mišićje najčešće, ali mogu dospjeti i u oko, srce, kosti i mozak).

Neki od njih su opasni i za ljude i mogu uzrokovati zoonoze (bolesti koje se prenose sa životinja na ljude). Zato je potrebno pse redovito čistiti od glista i trakavica.

Režim čišćenja štenadi je sljedeći: već sa deset dana starosti može im se davati "Banminth pasta" koja se daje tri puta sa razmakom od 10 dana. Kada štenci navrše 6-8 tjedana može ih se čistiti sa "Verpanil" tabletama i čišćenje treba ponoviti još jedanputa za 14 dana. U dobi od navršena 3-4 mjeseca starosti štence se može čistiti s "Pratelom", "Prazinonom", "Drontalom" i drugim preparatima. Uvijek treba paziti na dozu, jer predoziranje bilo kojim preparatom za čišćenje parazita za posljedicu može imati proljev i povraćanje, gubitak apetita i mnoge druge probleme. Zato je psa obavezno izvagati prije samog čišćenja od parazita: na 1-2 kg tjelesne težine se daje 1/4 tablete, na 2-5 kg se daje 1/2 tablete, na 5-10 kg se daje cijela tableta, na 10-20 kg tjelesne težine se daju 2 tablete itd.

Kada odrastu, pse je dovoljno čistiti 3 - 4 puta godišnje. Budući da ja ne znam koju ste tabletu dali svom psu psu, a niti u kojoj količini, preporučujem Vam da se javite svom veterinaru radi daljnjih uputa. Osim toga uzrok povraćanja ne mora biti samo zbog tablete za čišćenje od endoparazita.

OZNAKE: