Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije dva dana primjetili smo da kunić ne pokreće stražnje noge. Odveli smo ga odmah veterinaru koji je rekao da se najvjerojatnije radi o trovanju. Pošto ne postoji nikakva terapija ne znamo što da radimo, možemo li mu kako pomoći, olakšati? Postoji li neki vremenski rok unutar kojeg bi se trebao oporaviti? Još ne znamo od čega se mogao otrovati. Sada se hrani uobičajno (sijeno, umjetna hrana, imalo mrkve), pije vodu, stolica mu je normalna i po ničemu drugom se ne bi reklo da je bolestan. Zahvaljujem, Sanja

O: U kunića se relativno često javljaju problemi vezani uz promjene na lumbalnom

dijelu kralježnice.  Obzirom da je to pozicija na kojoj su leđa najizloženija različitim inzultima, upravo tu se pojavljuju deformacije ili oštećenja. Pri tome životinja pokazuje znakove pareze i paralize stražnjih ekstremiteta.

Kod kunića srednje i starije dobi javlja se spondiloza lumbalne kralježnice. Zbog umanjene pokretljivosti kralježnice i pritiska na živce životinja postaje manje pokretna, a bol može postati izrazito jaka pa se kunić nerado kreće.

Mehaničke povrede kralježnice (i leđne moždine) različite etiologije također su uzrok ovom stanju. Takve povrede nastaju pri igri, krivom doskoku ili padu životinje.

Kljenut (spastična spinalna paraliza) je oboljenje za koje je tipično da oboljela životinja vuče za sobom zadnje noge. Usne i uho su pri tom obješene, a životinja ne uzima hranu i vodu. Izlučivanje mokraće i izmeta je nekontrolirano. Uzrok ovom oboljenju nije poznat, ali se pretpostavlja da je riječ o deficitu pojedinih nutrijenata.

Kuniću bi svakako trebalo snimiti kralježnicu (rtg), prehranu obogatiti vitaminsko mineralnim dodatkom za glodavce, a po točno postavljenoj djagnozi veterinar će propisati i daljnju terapiju.