Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas za savjet. Naime prije pet dana moj pas je cijepljen protiv bjesnoće. Dan poslije tj. odmah ujutro zamjetila sam njegovo otežano hodanje, mom psu su se paralizirale zadnje noge. Vuče ih, nuždu obavlja pod sebe. Odmah sam pozvala veterinara koji je rekao da mu nije jasno što se to dogodilo i kako mu pomoći. Psa liječi injekcijama B vitamina. Da li se možda dogodilo da je pas umjesto pod kožu ucijepljen u kralježnicu ili je oštećen neki živac? Jeste li imali takav slućaj i možete li mi štogod preporučiti glede njegovog izlječenja? Nadam se samo da uspavljivanje nije jedino riješenje. Pas je star pet godina.
Unaprijed Vam zahvaljujem, Ana

O: Koža (integumentum communae) predstavlja važan zaštitni organ tijela koji na vanjskim prirodnim otvorima prelazi u sluznicu probavnog, dišnog i urogenitalnog sustava. Štiti tijelo od mehaničkih, kemijskih i termičkih utjecaja, patogenih mikroorganizama te utjecaja UV zračenja. Zbog dobre prokrvljenosti ima važnu ulogu u termoregulaciji organizma, zbog prisustva žlijezda ona je važan sekretorni i ekskretorni organ. U koži su raspoređene različite senzitivne stanice zbog čega koža predstavlja važan osjetilni organ te sintetizira D vitamin (djelovanjem UV zračenja).

Koža je građena od površinskog sloja (pousmina ili epidermis), srednjeg sloja (usmina ili corium) i dubokog sloja (potkožje, podusmina ili subcutis). Epidermis je građom višeslojni pločasti pokrovni epitel a prima izravno podražaje iz okoline i od nje je zaštićen dlačnim pokrivačem. Corium (dublji sloj kože) sadrži krvne i limfne žile, živčana vlakna, lojne i znojne žlijezde, u tom sloju se nalazi korijen dlaka te pigmentirane stanice koje daju boju koži. Ovaj sloj je protkan velikim brojem elastičnih i vezivnih vlakana koje daju coriumu gipkost i čvrstoću. Potkožje se uglavnom sastoji od rahlo isprepletenog vezivnog tkiva u koje se taloži mast te spaja kožu s njenom podlogom (periost, ovojnice mišića).

Potkožna aplikacija vakcine (ali i ostalih lijekova) se u pasa najčešće radi u području prsnog koša gdje postoji najmanja vjerojatnost povrede tkiva i unutrašnjih organa. No svaka parenteralna aplikacija lijeka predstavlja određeni rizik. Simptomi koje ste opisali kod Vašeg ljubimca ponekad se događaju jedino ukoliko je apliciran antihelmintik (sredstvo protiv crijevnih parazita) intramuskularno. Naime, najčešće davana Prazinon otopina za injekcije se po preporuci proizvođača daje supkutano ili intramuskularno. Jednokratno se daje 0,1 ml otopine za injekciju na 1 kg tjelesne mase. Kad je doza veća od 3 ml, lijek treba dati supkutano na dva mjesta ili intramuskularno. Za pse teže od 25 kg preporučuje se intramuskularna primjena lijeka. U tom slučaju je moguće da je došlo do povrede živca i posljedično šepanja. Bitno je naglasiti da nije nužno da pas odmah po aplikaciji pokazuje šepanje, već se ovo može pojaviti i sljedeći dan. No kako ne znam da li je Vaš ljubimac možda dobio ovaj preparat u obliku tablete, možda se radi o sasvim nepovezanim slučajevima.

U pravilu se ovakva stanja uspješno liječe svakodnevnim aplikacijama kompleksa B vitamina kroz period od 10 do 14 dana.

Također, u ponudi u ljekarnama Pet centra možete pronaći posebne medicinske hrane za probleme lokomotornog sustava:

- Hills j/d dehidrirana hrana i hrana u konzervi - sadrži visoku razinu omega 3 masnih kiselina i na taj način se smanjuje upala oko zgloba, a također sadrži i EPA, omega 3 masnu kiselinu koja se dobiva iz ribljeg ulja dubinskih riba i koja kontrolira upalu duboko unutar zgloba
- Royal Canin nudi hranu Mobility Support koja sadrži dagnje bogate kondroitinom, omega 3 masnim kiselinama, bakrom, manganon i cinkom koji pomažu obnavljanje hrskavice i smanjuju bolnost zglobova. Omega 3 masne kiseline štite hrskavice i djeluju protuupalno, kondroitin i glukozamin osiguravaju zaštitu i bolju regeneraciju hrskavice. Mobility support hrana postoji samo u dehidriranom obliku.

Također postoje i razni dodaci koji se koriste kod problema s vezivnim tkivom, kod upale tetiva, slabosti tetiva i vezivnog tkiva, ukočenosti zglobova te bolesti koje onemogućavaju kretanje (spondiloza i artroza). To su: Petvital GAG prah i tablete, Vetoquinol Caniviton forte 30 i Chassoton. Također postoje i protuupalni lijekovi koje Vam može preporučiti veterinar.

U našim ljekarnama možete se posavjetovati s veterinarima i odabrati program prehrane koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe Vašeg ljubimca.

OZNAKE: