Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Htjela bih da vas pitam da li sunčana aratinga i nimfa idu zajedno? Aldyana

O: Nimfe (Nymphicus Hollandicus) su papige koje vole društvo pa im se ono svakako mora osigurati ukoliko im ne možete posvetiti dovoljno pažnje. No, kao i svako drugo živo biće, tako i nimfe imaju svoj karakter koji se može ispoljiti na različite načine u različitim situacijama. Uzme li se to u obzir, nitko ne može garantirati kako će se slagati sa drugim pticama bilo iste ili druge vrste. S agapornidima se nimfe, npr. ne preporuča spajati jer su oni preagresivni u odnosu na nimfe.

Slično kao za nimfe vrijedi i za Sunčanog papagaja (Aratinga Solstitialis) koji se također opisuje kao vrlo druželjubiva i privržena ptica. No, uzmete li u obzir da obje vrste ovih ptičica zahtijevaju mnogo posvećivanja pažnje i bavljenja njima, savjetujem Vam da budete vrlo oprezni, ukoliko ih se odlučite držati "pod istim krovom", jer mogu razviti međusobnu netrpeljivost pa i agresiju iz čiste ljubomore, ali i zbog čuvanja vlastitog teritorija - naročito ako su istog spola.

Ukoliko se ipak odlučite na suživot ove dvije papigice, a pojave se problemi u vidu međusobnog neslaganja, svakako morate biti spremni na njihovo razdvajanje, odnosno odvojeno držanje.

OZNAKE: