Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije skoro dvije godine za rođendanski poklon dobila sam papagaja - američkog standarda. Kupljen je u vašem Pet centru u Heinzelovoj - s tim da je u krletki bio sam sa ženkom i bio je star oko 6 mjeseci. Pri kupnji rekli su mi da to što ga odvajam od ženke neće biti problem, i da će se on kroz 6 mjeseci priviknuti na ''samački život''. Međutim, moj papagaj od kad sam ga dovela kući - ne odvaja se od ogledala. Pokušavam biti strpljiva, puno mu pričam i nadam se da će živnuti, no međutim, ništa. Inače je mirna ptica, ne krešti, lijepo se glasa, ali ne želi se maknuti od ogledala i uopće ne želi izaći iz krletke, pa se bojim da mu ne zakržljaju krila ili da se ne razboli.

Jede normalno: hranu za papige, bar, mrkvu i salatu povremeno, dajem mu vitamine, hranu s jodom, hranu za mitarenje, sipinu kost i sve što bi mu možda moglo pomoći. Imate li vi kakav savjet za mene? Kako da svog papagaja odvojim od ogledala i od njega napravim veselog i druželjubivog papagaja?

O: Mnoge ptice vole promatrati svoj odraz u ogledalu i ponekad postanu vrlo posesivne prema tom predmetu.

Pokušajte mu u krletku postaviti neku drugu igračku ili još jedno ogledalce postavite van krletke ne bi li ga prisilili na izlazak iz krletke. Također možete pokušati sa drastičnijim mjerama - uklonite ogledalo iz krletke.

Na žalost, pravog savjeta nemamo - pokušajte improvizirati.

Ukoliko privolite pticu da izlađe iz krletke i poleti vodite računa da su vam navučeni zastori preko prozora (ptica ne prepoznaje staklo) pa postoji opasnost od zaletavanja i ozlijeđivanja.

OZNAKE: