Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nešto više o 4 mjeseca imam pajčolanuku i imam nekoliko pitanja u vezi nje. Smještena je u akvariju od 5 litara na sobnoj temperaturi nasuprot prozora. U akvariju se nalazi šljunčana podloga i 2 biljke. Hranim ju jednom dnevno, a vodu mijenjam svaka 2-3 dana. Ribica nakon hranjenja pliva po sredini akvarija i svako malo dolazi na površinu gdje kao da pije vodu. Da li je to normalno ponašanje? Molim Vas da me savjetujete, kako bi moja ribica bila što veselija i zdravija. Unaprijed hvala, Martina.

O: Ribice za disanje koriste kisik koji je otopljen u vodi.

Nakon hranjenja one imaju povećanu potrebu za kisikom, pa stoga Vaša ribica taj manjak nastoji nadoknaditi hvatanjem zraka s površine vode.

Najbolje rješenje je smjestiti ribicu u veći akvarij u kojemu je moguće vršiti filtraciju i aeraciju vode. U prodavaonicama Pet centara postoji uistinu velik izbor filtera i zračnih akvarijskih pumpa. Oni se razlikuju veličinom, kapacitetom, a cijene zavise o proizvođaču i izvedbi proizvoda. Za detaljnije informacije možete se obratiti našim akvaristima čije će Vam praktično znanje pružiti najoptimalnije rješenje.