Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo štenca kratkodlakog jazavčara starog 5 mjeseci. Prilikom nošenja u naručju istrgnuo se i pao na travnatu površinu na desni bok. Pritom je glasno zacvilio. Nije se dizao, ostao je ležati, ali temeljitim pregledom psa i laganim pritiskanjem svih dijelova tijela nismo uočili ništa neobičnog, niti je pas više zacvilio. Nakon 5 minutne masaže, digao se na noge i dalje normalno hodao. Za sada normalno jede, kreće se ali primjećujemo da je mnogo mirniji nego inače, ima suhu njuškicu i djeluje nezainteresirano, umorno. Pošto nam je ovo prvi pas, zabrinuti smo.
Višnja

O: Padom Vašeg štenca moglo je doći do mehaničko-traumatskih čimbenika kao uzroke bolesti.

Organi i tkiva, pa i cijeli organizam izloženi su stalnom djelovanju sila tlaka i vlaka (udarac, pritisak, rastezanje, gnječenje, potres, pad, sudar..).

Sve navedeno zahtijeva znatan elasticitet i čvrstoću, što uzrokuje određene posljedice. Iako nije izrazita, postoji određena otpornost prema djelovanju navedenih sila, a vezana je za vrstu i starost životinje te vrijeme trajanja mehaničkog djelovanja na tkivo i organ. Prekoračenjem fizioloških granica, djelovanjem mehaničkih faktora nastaju različite patološke promjene, kao što su rastezanje tkiva, rana, gnječenje, drobljenje, promjena položaja organa, uganuće, iščašenje, prijelom.

Mehanički faktori mogu djelovati ne samo izvana nego i iznutra.

Determinacija bola je izazov i veterinaru jer ne postoje patognomonični znakovi boli. Česti znakovi koji se mogu povezati sa osjetom boli su cviljenje, depresija, gubitak apetita, ubrzano disanje, ubrzan rad srca, pad krvnog tlaka, blijede sluznice, agresija, pojačano slinjenje i proširene zjenice. Važno je naglasiti da i životinje koje ne iskazuju navedene znakove mogu patiti od boli. Životinje koje pate od traume glave su i u nemogućnosti ispoljiti znakove boli. Terapiranje boli je važna komponenta u veterinarskoj njezi. Netretirana bol uzrokuje stres i nepovoljno utječe na ozdravljenje.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite veterinaru koji će obaviti detaljan klinički pregled.

OZNAKE: