tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam 3 godine staru steriliziranu britansku kratkodlaku mačku i nešto više od 1 godine (13 mjeseci) starog domaćeg mačka. Mačka sam kao mačića od 3 mjeseca starosti, udomio kad je mačka imala oko 2 godine. I već je bila sterilizirana Ona ga nije (do dana današnjeg) dobro prihvatila i uglavnom ga samo tolerira, ako nije "napadan" prema njoj. Akoje gnjavi ona ga odbije siktanjem, ali nikad nije bilo pravih okršaja niti međusobnog ozlijeđivanja. Jedu istu hranu (Taste of The Wild). Mačak je poprilična izjelica. Živimo u stanu na 15. katu nebodera i niti jedno nikad nije izlazilo vani. Maksimum je da ih pustim na mrežom osiguran balkon. Moja velika dilema je da li da, uvaživši sve rečeno, kastriram mačka. On je izvanredan karakterom i vrlo je druželjubiv (s nama). Ne obilježava teritorij (barem ne do sada). S obzirom na to da ima snažan apetit i da se niti sada ne kreće previše, bojim se da bi se nakon kastracije jako nadebljao, a druga potencijalna opasnost je nastanak kamenca u mokraćnim putevima jer nema šanse da njega hranim specijalnom veterinarskom hranom za kastrirane mačke. On će sigurno i dalje jesti ono što jede mačka jer voli tu hranu (TOW). Ni ona nikad nije htjela jesti hranu za sterilizirane mačke. Molim vaše mišljenje, ako je jedina opasnost nekastracije

mogućnost obilježavanja teritorija, sklon sam prihvatiti takav rizik. A obzirom da do sada nije obilježavao, sve se nadam da neće ni početi Cijenim vaše mišljenje, a ja ga rado ne bih kastrirao osim ako vi ne mislite da je to nužno i za njega (ipak) bolje. A što se tiče odnosa njih dvoje, ne vjerujem da bi nakon njegove kastracije to bilo išta bolje...

Zahvaljujem i srdačan pozdrav, Miodrag

O: Mačak postaje spolno zreo u dobi od pet do devet mjeseci i od tada je spolni sustav u pripravnosti ako se ukaže prilika. Luteinizirajući hormon iz hipofize stimulira testise na stvaranje sperme, ali i muškog spolnog hormona, testosterona.

Mačke na svom teritoriju ostavljaju vidljive oznake kako bi priopćile svoje prisutstvo ili posjed određenog područja. Mačak štrcanjem urina označava svoj domaći teritorij. Kastrirane mačke mogu označavati kao posljedica stresa ili ljutnje na vlasnika o čemu više možete pročitati mom ranijem odgovoru Nepoželjno prskanje mokraćom kao poruka mačke vlasniku.

Mačke koriste označavanje urinom i kao komunikaciju među sobom. Mačji urin sadrži feromone koji su kemijske supstance koje govore drugim mačkama neku poruku. Sve mačke bilo kastrirane ili ne, muške ili ženske mogu označavati urinom, ali ipak je najčešće u nekastriranih mačaka Ženke najčešće označavaju kada se tjeraju. Kastracija mačka prije spolne zrelosti može u postpunosti osigurati da nikada ne počne označavati. Kastracija nakon što je već počeo označavati može smanjiti označavanje.

Nekastrirani mužjaci označavaju češće i njihova mokraća ima jaki neugodan miris. Nekastrirani mužjak mačak počne označavati teritorij nakon što postane spolno zreo. Mnogi faktori mogu utjecati na to kada će početo označavati. Mužjaci u suživoti sa više mačaka ili sa više mačaka u susjedstvu počinju obilježavati ranije. Kućanstva sa više mačaka imaju više problema sa označavanjem urinom.

Za odrasle mačke istraživanje je pokazalo da je 87% mačaka prestalo obilježavati urinom nakon kastracije, 78 % prestalo je odmah, 9% nakon par mjeseci, a 13% je nastavilo obilježavati. Drugo istraživanje je pokazalo da je 77% mačaka smanjilo ili potpuno prestalo označavati 6 mjeseci nakon kastracije. Iz vlastitog iskustva pokazalo mi se da nagon za lutanjem počinje nakon druge do treće godine života.

Sprječavanje označavanja urinom može se pokušati mačjim feromonima na mjestima na kojima mačka obilježava urinom i na taj način ona počne označati označavati trljanjem bradom, o čemu je detaljnije pisala kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med. u svom tekstu Mačji facijalni feromoni - "Ceva" Feliway spray. Također, postoje sprejevi za odbijanje mačaka da označavaju mokraćom određena mjesta npr. Beaphar odbojni sprej.

Ako se ipak odlučite na kastraciju, debljanje mačaka možete spriječiti pravilnim, točnim doziranjem hrane u odnosu na njihovu tjelesnu težinu i sprječavanje stvaranja mokraćnih kamenaca drugim preparatima, npr. Uro-Pet pastom.

OZNAKE: