Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačić (cca 1 mj.) imao je okršaj s psom. Mačić normalno hoda i kreće se, no ne jede ni ne pije. Ima čestu stolicu. Izvana nema nikakvih rana, ali bojim se da ne bi bio ozlijeđen iznutra. Možete li mi dati savijet? Maja

O:  Važno je naglasiti da nikada ne treba podcjenjivati zatvorenu ozljedu, naročito kada se radi o traumi. Prilikom traumatskih ozljeda, ako i nije ozlijeđena i koža, ipak može doći do ozljede unutarnjih organa. Kod takvih ozljeda mogu biti prisutne i unutarnje ozljede, koje mogu biti očite tek nakon nekoliko dana, kada je nerijetko i prekasno.

Naročito prilikom ugriza od pasa, najčešće dolazi do ozljede trbuha ili prsnog koša. Kod ozljede trbuha može doći do oštećenja unutarnjih organa kao jetre, slezene, bubrega ili crijeva. Krvarenje može biti obilno i često fatalno. Ozljedom crijeva može doći do istjecanja sadržaja crijeva u trbušnu šupljinu i uzrokovati infekciju. Osim poremećaja općeg stanja organizma, krvave mokraće ili stolice, može se vidjeti i otečenje trbuha. Zatim, ozljede prsnog koša kod kojih se može primijetiti otežano disanje, ubrzano disanje ili hvatanje zraka, ponekad i kašalj.

No, ne treba zanemariti i ugrize u stražnjem dijelu tijela i ozljeda zdjelice pri čemu se uočavaju sljedeći simptomi: nemogućnost stajanja, otečenje u području zdjelice, urinarna ili fekalna inkontinencija, šok, spušten rep.

S obzirom na navedeno, a naročito iz razloga što ste primijetili nedostatak volje za uzimanjem hrane i vode u Vašeg ljubimca, savjetujem Vam da mačića hitno odvedete u veterinarsku ambulantu kako bi se pregledao, procijenila ozbiljnost ozljeda te mu se na vrijeme pružila adekvatna pomoć.

OZNAKE: