Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kod čišćenje uha mog psa, kojeg tretiram redovno zbog ušnih šugaraca, prilikom čišćenja vanjskog dijela vatenim štapićem omaklo mi se i štapić mi je uletio  u ušni kanal, nakon čega je psić jauknuo. Kasnije sam primjetila da se češkao po tom uhu, što inače ne radi, ali nikakvih drugih simptoma, na dodir nije reagirao ni na daljnje čišćenje uha. Da li postoji mogućnost da sam mu povrijedila bubnjić ili nešto drugo? Koji bi bili simptomi?
Hvala Vam unaprijed, Tamara

O: Uho  je  osjetljivi  dio  tijela  psa  koji  zbog  svoje  specifične  građe  predstavlja 

idealno mjesto za umnožavanje brojnih uzročnika, odnosno podložno je različitim ozljedama.

Ozljede vanjskog zvukovoda i oštećenja bubnjića predstavljaju poprilično česte ozljede prilikom čišćenja i održavanja higijene uha te se mogu kretati od lakših ozljeda pa sve do ruptura i stvaranja hematoma uške, odnosno, poremećaja ravnoteže i gubitka sluha. Neki od simptoma, prethodno navedenih problema, mogu biti i tresenje glavom i uhom, češanje jednog ili oba uha, nepravilan položaj glave (nagnuta na stranu), agresija ljubimca pri dodiru uške ili njene blizine,...

Iz gore navedena razloga, kao i iz razloga što su ljubimci poprilično nemirni, čišćenju uha se pridodaje poprilična važnost i pristupa mu se izrazito oprezno. Naime, ušna šupljina se čisti posebnim otopinama (npr. Otifree), namjenjenim za tu svrhu i zagrijanim na tjelesnu temperaturu, te se izbjegava korištenje ušnih štapića zbog opasnosti od ozljeda osjetljivih struktura unutrašnjosti uha. Nakon što se ispuni vanjski slušni hodnik s otopinom, potrebno bi bilo lagano izmasirati (odozdo prema gore) bazu uha i ostaviti neko vrijeme da otopina djeluje. Nakon nekoliko minuta djelovanja, ljubimac će trešnjom glave izbaciti van čestice prljavštine iz udaljenih dijelova ušnog hodnika, te je potrebno samo vaticom prebrisati vanjske dijelove uha.

Kako svaku ozljedu vanjskog zvukovoda i osjetljivih struktura unutrašnjosti uha treba shvatiti ozbiljno, radi svoje sigurnosti, kao i sigurnosti ljubimca, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara koji će biti u mogućnosti pregledati uho i ušni kanal te Vam na Vaše pitanje preciznije odgovoriti.

OZNAKE: