Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam westy terijera starog 14 mj. i ima jedan dosta teški problem. Bio je kod frizera na šišanju i prilikom šišanja frizer mu je porezao vrh spolovila. Od tada je prošlo oko 8 mjeseci i još mu se gnoji. Bio je kod veterinara par puta ali mu se to ne poboljšava, pa vas molim da mi pomognete, jer iskreno svako vođenje veterinaru je jako skupo.
Hvala, Mario

O: Oštećena sluznica svakako gubi svoju zaštitnu funkciju, a povreda predstavlja ulazna vrata za cijeli niz mikroorganizama. 

Stoga bi životinju i dalje trebalo liječiti kako bi rana ipak zacijelila, a sam organ sačuvao funkciju. Ovo naglašavam jer je otvor na spolovilu završni dio spolnog i mokraćnog sustava, a velik broj infekcija gornjih dijelova ovih sustava razvija se upravo ascedentnim (uzlaznim) putem. Tako se npr. mogu razviti ozbiljne infekcije mokraćnog mjehura ili bubrega.

U prepuciju pasa se fiziološki stvara smegma, gusta maziva tvar koja oblaže spolovilo. Ponekad je pas izlučuje u većoj mjeri, te je moguće da ste smegmu zamijenili s gnojnom upalom.

Općenito, znaci upale su: crvenilo, temperiranost, bolnost, otečenost i smetnje u funkciji. Pri tom povrijeđeni dio treba usporediti s okolnim zdravim tkivom organa.

Vašeg ljubimca ipak odvedite veterinaru koji će donijeti konačnu odluku o eventualnoj daljnjoj terapiji, jer bez pregleda psa nije moguće postaviti dijagnozu, a bez pravilne dijagnoze na žalost nema niti mogućnosti određivanja terapije. 

OZNAKE: