Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene Yorkshire terijera koje je imalo ozljedu na leđima; dlaka je obrijana kako bi se sanirala rana. Nakon zarastanja rane, na tom i okolnom obrijanom području raste bijela dlaka! Da li je to normalno; zar dlaka ne bi trebala biti crna, tj. plava?
Hvala, Nataša

O:  Boja dlake pasa ovisi o više čimbenika. To su pigmenti porijeklom iz krvnih stanica (oksihemoglobin), žuti pigmenti koji se unose hranom (karotenoidi), te u najvećoj mjeri o količini smeđeg pigmenta - melanina.

Svaka dlaka izrasta iz korjena, a dubina korijena dlake varira ovisno o veličini dlake te može biti u drugom sloju kože dermisu ili u potkožju. Korijen dlake je proširen na donjem dijelu kao luk (bulbus), a na njemu se nalazi udubljenje (papilla) što je mjesto gdje ulazi vezivno tkivo dermisa i krvne žile koje služe prehrani dlake.

Oštećenjem kože ili dubljih struktura dolazi do poremećaja u prehrani dlake. Gubitak pigmenta na ožiljnom tkivu posljedica je takvih promjena. Oporavak ovisi o veličini defekta.

Preporučam Vam da psu uvedete u prehranu prah ili tablete morskih algi koje će povoljno utjecati na intenzitet pigmenta. U ponudi Pet centra su "Algolith (Beaphar) i "Morske alge" (Canina).

Kako je aminokiselina tirozin vrlo važna u stvaranju melanina, preporučam Vam i da psu ponudite superpremium program Royal canin iz linije Veterinary, jer je upravo taj program obogaćen tirozinom.

OZNAKE: