Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj pas je bio nedavno u prometnoj nesreći. Automobil je prešao preko njegove kralježnice i zadnje desne noge. U jakim je bolovima, i jako teško sjedi i leži. Uglavnom stoji po cijele dane. Naša veterinarka je rekla da ništa nije slomljeno i dala mu da uzima Rimadyl. Mogu li mu kakvim tabletama protiv bolova još pomoći? Hvala, Tanja

O: Bol, malo pojednostavljeno objašnjenje, služi tijelu kao obrana ili upozorenje da je ozlijeđeno djelovanjem nekog mehaničkog čimbenika iz okoline (udarac automobila) ili napadnuto od živog činbenika (ugriz drugog psa).

Bol upozorava da je došlo do oštećenja tkiva. Postoji više tipova boli: akutna, kronična, kancerogena i neuropatička bol. Akutna bol je reakcija na djelovanje čimbenika kao što su kemijske tvari, toplina, mehanički stimulatori. Akutna bol se razvija tokom 3 dana i može ostati prisutna (u manjoj jačini) i do 4 tjedna. Kronična bol je dugotrajna bolnost, a traje i nakon što smo očekivali da će nešto zacijeliti i vratiti se u normalnu funkciju (osteoartritis). Kancerogena bol nastaje zbog primarnog rasta tumora, metastaziranja ili zbog toksičnog djelovanja kemoterapije i radijacije. Neuropatička bol nastaje ozljeđivanjem perifernih živaca i CNS.

Rimadyl je nesteroidni protupalni lijek koji iskazuje protupalni, analgetski (protiv boli) i antipiretski (protiv povišene temperature) učinak, a koristi se za suzbijanje bolova i znakova upale pasa pri liječenju postoperativno i osjećaja nelagode,te ga je zbog navedenih svojstava Vaša veterinarka preporučila i primjenila.

Prilikom nesreće i mehaničokog udarca automobila najvjerovatnije je došlo i do takozvanih sitnih krvarenja unutar vitalnih organa i mišića, koji nisu životno opasni, ali pacijnet mora mirovati i dobivati potpornu terapiju. Oporavak će potrajati oko 4-8 tjedana, pas će se postepeno vračati svojim normalnim aktivnostima, a do tada i u dogovoru s Vašim veterinarom, omogućite mu pravilnu ishranu zbog bržeg ozdravljenja. Za početak preporučamo konzerve a/d od Hillsa ili Recovery od Royal Canina. Ovi veterinarski pripravci su vrlo ukusni, mali po količini, ali dostatni da organizmu osiguraju dovoljan unos nutricionističkih tvari (od vitamina, proteina, aminokiselina i slično). Obroci moraju biti manji i učestaliji, jer ne znamo sa sigurnošću da li je ozlijeđen jedan od sistema, mislimo na probavni, dišni, koštani, te ga ovakvim načinom hranjenja ne opterečujemo dodatno. Nakon 2 tjedna i konzultacija s veterinarom, uputno bi bilo psu davati jedan od pripravaka kao što je Canhydrox GAG (pospješuje stvaranje kalusa), Arthro-Tabs (ubrzava regenaracije kostiju, ublažava bol), Calo-Pet pastu ili VMP koji su bogati izvor nužnih vitamina, minerala i drugog.

OZNAKE: