Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas se ne oslanja na zadnju nogu, poveo sam ga kod veterinara i on kaže da je pukao ligament i da treba da se operiše. Zanima me koliko je to ozbiljno i da li će nakon operacije sve biti u redu? Miloš

O: Ozljede ligamenata obično nastaju kao posljedica naglih pokreta, nezgodnih doskoka, padova ili udaraca, trauma ili slabosti samog ligamenta. Uglavnom se radi o istegnuću ili rupturi ligamenta.

Ove su ozljede češće kod većih pasmina ili kod pretilih pasa.

Karakterizirane su izrazito jakom boli, šepanjem, a ukoliko se radi o rupturi ligamenta, životinja zbog boli ne opterećuje nogu, a zahvaćeni je zglob abnormalno pokretljiv.

Rupture ligamenata uglavnom se saniraju operativnim putem (npr. rekonstrukcija koljena zgloba intraartikularnom i ekstraartikularnom stabilizacijom), jer u protivnom zahvaćeni je zglob nestabilan, dolazi do pojačanog trošenja zglobne hrskavice, a posljedično i pojačanog stvaranja sinovijalne tekućine, što nakon određenog vremena rezultira upalom zgloba.

Ozljede ligamenata sporo zacjeljuju, a oporavak ponekad traje i nekoliko mjeseci. Za što bolji oporavak obavezno je mirovanje.

Ovisno o ligamentu i opsegu ozljede, veterinar će Vam biti u mogućnosti utvrditi ozbiljnost, prirodu te način liječenja i sanacije iste, odnosno, biti će u mogućnosti procijeniti i vrijeme oporavka.

Više o ozljedi ligamenata koljena zgloba možete saznati u odgovoru kolegice Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: