Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam kujice šarplaninke stare 9 mj. Vrlo je razigrana i aktivna, osobito uživa u svakodnevnom trčanju i šetnjama. U dobi od 4 mj. pretrpila je ozljedu ligamenta zgloba kuka koja je uspješno tretirana. Sada u dobi od 9 mj. u posljednjih par dana primjećujem da prilikom intenzivnijih napora (jurcanje po parku s drugim psima) u trenutku zastane i poćne šepati na istu nogu koja je bila ozljeđena. Nakon što joj lagano istegnem i promasiram nogicu šepanje prestane i ona nastavi trčati. Pretpostavljam da je riječ o mišićnim grčevima s obzirom da šepanje i trenutačna bol brzo nestaju. Nastojim je hraniti dosta uravnoteženo kako bi zadovoljila njene dnevne potrebe.

Da li je potrebno davati joj i neke dodatke uz prehranu? Ne bih joj htjela uskratiti trčanje u kojemu zaista uživa.
Hvala, Mihaela

O: Ozljede ligamenata obično nastaju kao posljedica naglih pokreta, nezgodnih doskoka, padova ili udaraca. Uglavnom se radi o istegnuću ili rupturi ligamenta.

Ove su ozljede češće kod većih pasmina ili kod pretilih pasa.

Karakterizirane su izrazito jakom boli, šepanjem, a ukoliko se radi o rupturi ligamenta, životinja zbog boli ne opterećuje nogu, a zahvaćeni je zglob abnormalno pokretljiv.

Rupture ligamenata uglavnom se saniraju operativnim putem, jer u protivnom zahvaćeni je zglob nestabilan, dolazi do pojačanog trošenja zglobne hrskavice, a posljedično i pojačanog stvaranja sinovijalne tekućine, što nakon određenog vremena rezultira upalom zgloba.

Ozljede ligamenata sporo zacjeljuju, a oporavak ponekad traje i nekoliko mjeseci. Za što bolji oporavak obavezno je mirovanje.

U slučaju Vaše kujice, mislim da bi bilo najbolje pokušati dodavati Petvitalove GAG tablete. Djelovanjem visokovrijednog GAG-a (glikozamin glikana) obnavljaju se i stabiliziraju vezivnotkivne strukture (tetive, ligamenti, zglobne hrskavice i intervertebralni diskovi), a budući je ona još uvijek štene, pomoći će u izgradnji vezivnog tkiva.

Ovaj pripravak namijenjen je i odraslim psima, za povećavanje izdržljivosti zglobova, te starim psima, kojima olakšava kretanje.

OZNAKE: