Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj pas je mješanac pekinezera i terijera i dosta je nestašna, iako ima 5 godina. Pod nestašnim mislim na to da je jako zaigrana i da dosta zna jesti, tj. gristi grane koje nađe po podu. Kad smo bili na putu vrlo vjerojatno je jela granje i jako si je izderala grlo. Vodila sam je kod veterinara i rekao je da joj je grlo jako izderano i da je se mora lječiti antibioticima (injekcijama) i tabletama. Pitanje koje imam je sljedeće - pošto moj pas uopće ne izlazi iz kućice i malo jede, je li moguće da je s tim "poderanim/ izgrebanim" grlom povezano i to što ona ne može nigdje ići? Nekako mi nije baš logično da zbog grla pas ne može nigdje. Inače, temperatura joj je 38.2 što je sasvim normalno.

Znači, nema temperaturu, može malo jesti (samo mekanu hranu), hoda nešto sitno (većinu vremena se nosi), ima podvijen rep i ne da se iz kućice. Ako ste me shvatili bila bih Vam zahvalna ako biste mi mogli reći neko svoje mišljenje o cijeloj situaciji jer nekako nisam baš sigurna u mišljenje svog veterinara... Lijep pozdrav i zahvaljujem Vam unaprijed na odgovoru,
Matea

O: Pretpostavljam da je Vaš veterinar, nakon pregleda kujice i postavljanja dijagnoze i terapije, pretpostavio da se radi o bakterijskoj upali grla koja je posljedica ozljeda sluznice usne šupljine.

U usnoj šupljini je normalna bakterijska flora vrlo raznolika, a u određenom trenutku (ozljeda kontinuiteta sluznice) bakterije postanu patogene, pri čemu se njihov broj znatno povećava, izazivaju gnojnu upalu, bolnost i otečenost te putem sline i kapljica mogu prijeći na drugog psa i izavati upalu grla, povišenu temperaturu, pojačano slinjenje, gubitak apetita, nujnost i slično. Ovakvo oboljenje lako se širi sa psa na psa, tokom šetnji i igrica s lopticama (zaražena slina), te u kratkom vremenu u jednom kvartu oboli veći broj pasa sa sličnim simptomima. Također, zbog upale grla i usne šupljine i povišene temperature, psi dosta dahću jer time odaju višak topline. Dahtanje će biti pojačano i tokom šetnji, kada se cijeli organizam psa zagrijava, a psi nemaju žljezde znojnice kao ljudi (osim na mekušima), već višak topline oslobađaju preko otvorene njuške - dahtanjem.

Vaša kuja već ima ozljeđeno i upaljeno grlo, te bi svaka aktivnost i posljedično pojačano dahtanje usporilo ozdravljenje istog, a možda i zakomplicralo zdravstvenu sliku psa (mogućnost infekcije drugim bakterijama iz okoline). Preporučam da se držite datih uputa Vašeg veterinara jer upla grla je za psa vrlo neugodna, bolna, ne mogu normalno jesti, a sve skupa odražava se i na njihovom ponašanju.

OZNAKE: