Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Igrajući se sa hrčkom, dete od 4 godina je udarilo hrčka u glavu. Hrčak je bio onesvešćen 5 min, tekla mu je krv iz usta, imao je grčeve. Preživeo je noć, a danas jede pomalo, ali gubi ravnotezu. Da li postoji neka terapija za lečenje hrčka? Da li će se oporaviti?
Biljana

O: Stanje Vašeg ljubimca koje opisujete smatram vrlo ozbiljnim pa Vam savjetujem da ga svakako što prije odvedete veterinaru na pregled, kako bi se na vrijeme započelo s terapijom.

Naime, liječenje ovakvih malih životinjica dakako postoji, no pošto se radi o malenom organizmu, i najmanja mehanička ozlijeda može biti uzrok krvarenja i takvo stanje može imati posljedice opasne po život.

Općenito, u kućnih ljubimaca česta su oštećenja kralježnice i drugih dijelova lokomotornog sustava uzrokovana padom, odnosno mehaničkim ozljedama.

Kralježnica se sastoji od kralježaka, prstenastih kostiju koje tvore kralježnički kanal. Upravo su kralješci ti koji stradavaju kod različitih padova, pa nastaju frakture. Frakturirani i napuknuti kralješci dovode nerijetko do kompresije živaca. Kako se unutar kanala kralježnice nalazi leđna moždina, a od leđne moždine se odvajaju pojedinačni živci koji izlaze iz kanala, pri frakturama kralješaka dolazi do ozlijeda leđne moždine što može dovesti do djelomične ili potpune oduzetosti mišića i gubitka osjeta. Leđna moždina može biti oštećena u trenutku ozljede ili kasnije prilikom pomicanja ozlijeđenoga dijela.

Sljedeća ozljeda koja je česta je potres mozga. Potres mozga je funkcionalni poremećaj koji može imati za posljedicu gubitak svijesti. Potres mozga najčešće nije praćen strukturnim ozljedama mozga, pa su posljedice u smislu neuroloških poremećaja vrlo rijetke. Poremećaj ravnoteže može ukazivati i na neurološka oštećenja, odnosno povredu centra za ravnotežu. No, ne smije se isključiti ni unutrašnje krvarenje, pa ni mikrotraume unutrašnjih organa.

Svakako Vam preporučujem da posjetite svog veterinara, kako bi se napravio RTG i po potrebi druge dijagnostičke pretrage.