Josipa Car web v2


Odgovara:
Josipa Car, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Danas sam primjetila da maca povremeno liže stražnju capu duže nego inače, nekako mi je dopustila da pogledam capu i vidim da se nokat stražnje cape malo otkinuo, tj. lagano je nakošen. Maca inače ne ide van, u stanu je cijelo vrijeme i pretpostavljam da je prilikom igre možda zapela za tepih. Nokat ne krvari, maca ne šepa i dalje normalno trči i skače. U prilogu šaljem fotografije, molim Vas koliko je to moguće na temelju fotografije procijeniti da li je riječ o nekoj ozbiljnijoj povredi. Budući da zbog nastale situacije teško dolazim do veterinara, ako nije toliko ozbiljno voljela bih izbjeći odlazak. Unaprijed hvala. Lijep pozdrav, Brigita

O: Nokti pasa i mačaka prilično su izloženi raznim oštećenjima. Do oštećenja dolazi najčešće zbog zapinjanja ili uvrtanja nokta uslijed čega dolazi do njegovog pucanja, a često dolazi i do potpunog ispadanja nokta sa vrha prsta. Puknuti i istrgnuti nokat jako krvari, jako boli, jako dugo zarasta i dugo treba da naraste novi. U tom periodu je vjerojatno da će životinja neko vrijeme šepati.

U pravilu bi ozljede nokta trebalo što prije sanirati kako bi se izbjegle infekcije ili ozljede većeg opsega. Životinju treba spriječiti da dira ozlijeđeno mjesto. To se postiže stavljanjem povoja te, kako bi spriječili trganje povoja, elizabetanskim ovratnikom. Ovratnik mora biti prave veličine kako bi bio funkcionalan jer ako je premalen neće spriječiti lizanje, ako je prevelik sklizat će s vrata i nepotrebno ometati uzimanje hrane i vode, kao i kretanje kroz uže prostore.

U svakom slučaju preporučujem Vam suradnju i savjetovanje s Vašim veterinarom oko daljnjeg postupka.

U ljekarnama u sklopu Pet centar trgovina u aktualnoj ponudi imamo vrlo korisne proizvode koji mogu pomoći u ovakvoj situaciji:

ARAVA Blood Stopper, Prašak za zaustavljanje krvarenja

Topical Care (Diafarm) na bazi dezinficijensa chlorhexidina

Cothivet (Vetoquinol) u obliku spreja na bazi prirodnih eteričnih ulja lavande, ružmarina i drugih ljekovitih biljaka

DIAFARM Gorki sprey protiv lizanja rana, griženja dlake, čupanja perja

COPOLY Samoljepivi zavoji u boji

GENIA Zaštitni plastični ovratnik sa šapicama

TRIXIE Zaštitni plastični ovratnik, razne veličine

OZNAKE: