Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam labradora "retriver" starog 3 god. Prije dvije godine je imao upalu testisa i primao je direktno u venu antibiotik; tom prilikom mu se jedan testis "sasušio". Od tada mu se u intervalima na testisima pojavljuje otvorena rana. Zadnji put je opet završio na antibioticima i kremi "Folgocid". Šaljem vam slike i molio bih vas da mi pomognete kako da mu to izliječim a ne zaliječim.
Unaprijed hvala, Nenad, Korčula

O: Prema priloženim slikama, proces na koži testisa Vašega psa vrlo je nalik onim kožnim infekcijama uzrokovanim bakterijom Staphylococcus spp.

Gram pozitivna je kuglasta bakterija koja je najčešći uzročnik lokalnih infekcija na koži pasa, a često i postoperativnih infekcija kiruških rana. Dio je i fiziološke flore na koži, sluznicama (rodnica, oko, nos, itd.), te kao prolazna flora u crijevima. Iz svakog lokalnog žarišta infekcija se može proširiti limfom i krvotokom po cijelom organizmu, te izazvati sepsu. Pri širenju infekcije može nastati osteomijelitis, artritis i endokarditis. Psi su osobito podložni kožnim infekcijama bakterijske etiologije, a među njima su stafilokokne infekcije kože (piodermije, stafilodermije) najčešće. Ovakve infekcije često se ponavljaju bez obzira na liječenje. U etiologiji stafilokoknih infekcija u pasa najčešće sudjeluju Staphylococcus aureus, S. intermedius, S. hycus. Najučestalija je bakterija S. intermedius koja je u 90% slučajeva uzročnik kožnih infekcija u pasa. Liječenje je najbolje poduzeti prema nalazu antibiograma.

No, kako ste naveli da je Vaš ljubimac prije dvije godine imao upalu testisa, te se povremeno proces akutizira, ovakvo stanje upućuje na postojanje fistule. Fistula predstavlja neprirodnu komunikaciju dvaju šupljih organa ili šupljeg organa i površine tijela. Nastaje kao posljedica ozljede ili kirurškog zahvata, a također i infekcija ili upala. Šupljina je u obliku cijevi, kroz koju se na površinu kože ili sluznice iz dubine odvodi tekući sadržaj. Nastaje kad uzročnik (bakterija) prodre u dubinu tkiva npr. kod povreda i nekih medicinskih zahvata. Duboko u tkivu prisutni su anaerobni uvjeti (bez prisustva zraka) koji bakterijama pogoduju da izazovu bolest: formiranje apscesa, a koža u zahvaćenim područjima postaje plavkastocrvenkasta, tvrda na dodir, a kasnije apsces prodre kroz kožu i nastaje drenažni sinus iz kojeg se cijedi gnoj (fistula). Kako nema tendenciju zaraštavanja u potpunosti i bez ožiljka, proces se uspije samo "zaliječiti", te se povremeno javlja akutizacija procesa, tj. vidljivi klinički znakovi kožnog oboljenja.

Orhitis predstavlja medicinski naziv za infekciju ili upalu testisa. Obično nastaje kao rezultat ozljeda (posjekotine, male ranice, ogrebotine, ugrizne rane) koje predstavljaju ulazna vrata infektivnim mikroorganizmima. Također, može se pojaviti kao posljedica nekih zaraznih bolesti (štenećak, influenca,...), te infekcije mokraćnog mjehura ili prostate. Orhitis je vrlo bolan sa jakom oteklinom. Ako se ne liječi na vrijeme, može dovesti do propadanja tkiva testisa, ili se infekcija može proširiti krvotokom po organizmu, naročito u trbušnu šupljinu, prostatu ili mokraćni mjehur. Kad se uz orhitis javi i upala epididimisa, kao posljedica ili traume ili hematogeno (infekcija je primarno na drugom organu), pas hoda ukočeno i trpi snažnu bol u skrotumu. Kako se orhitis pojavljuje različitog intenziteta, liječenje je zahtjevno i dugotrajno. Kod blagih slučajeva, za liječenje je dostatna aplikacija antibiotika. Kao pomoćna lokalna terapija vrlo je dobar izbor Flogocid masti. Osnovna komponenta Flogocid masti je sterilni filtrat različitih sojeva streptokoka, stafilokoka i drugih bakterijskih vrsta. Filtrat je polivalentan i djeluje antibakterijski protiv svih sojeva od kojih je proizveden. Također aktivira obrambene snage organizma i uspješno liječi procese na koži, sluznicama i u potkožju, a uz to ne podražuje i djeluje antiflogistički. Kod težih slučajeva orhitisa ponekad je potrebna i hospitalizacija uz daljnje dijagnostičke pretrage. U pojedinim slučajevima potrebno je i kirurško odstranjenje testisa kako bi se uklonila infekcija. Atrofija testisa može biti posljedicom: završnog stadija orhitisa, avitaminoze, nedostatne prehrane, kaheksije...

Na žalost, kako je samo prema slici nemoguće dijagnosticirati bolest, te postoji nekoliko mogućih problema, a isto tako i liječenja, savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će kliničkim pregledom i potrebnim dijagnostičkim metodama utvrditi točan uzrok ovakvih promjena, te poduzeti odgovarajuće liječenje.

OZNAKE: