Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Posle koliko dana mladunci psa otvaraju oči?
Goca

O: Svi štenci se rađaju s zatvorenim očima. One ostaju zatvorene do perioda od 10. do 14. dana života, kada se postepeno otvaraju kapci i prezentiraju još djelomično nerazvijene očne jabučice. U tom periodu, oči su im plave do sivkaste boje. Također, u to vrijeme mogu se zamijetiti i još neprozirna ili mutna rožnica. Do otprilike 8. tjedna života šarenica će poprimiti boju koju će zadržati tijekom cijelog života. Također, i rožnica će postati jasna i "čista" do osmog tjedna života štenca.

Naime, do tog perioda života (osmi tjedan života štenca), većina štenaca će imati razvijen adekvatan osjet vida te će ga postepeno usavršavati kroz nekoliko narednih tjedana do potpunih sposobnosti odrasla psa.

Kako štenci otvaraju oči, tako se postepeno i svijet za njih otvara te štene počinje učiti, kako od kuje tako i od drugih u leglu, te polako počinje režati, lajati, mahati repom, percipirati objekte, ljude i druge životinje u prostoru,...

Postepeno, s razvojem pojedinih osjetila i mozak se počinje razvijati. Naime, pojedina istraživanja su dovela do zaključka da se mozak štenca s tri mjeseca razvija izrazitom brzinom, što posljedično dovodi i do hormonalnog i tjelesnog razvoja. U kombinaciji sa željom za istraživanje novih stvari, učenjem i treningom, njihov mozak postepeno stvara sliku svijeta te se prema njoj sam ljubimac i oblikuje. Na takav način, oblikuju se buduće veze, osobnost te njegova sposobnost života u ljudskom društvu.

OZNAKE: