Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam vjevericu degua. Danas je moja kćer od 4 godine, pokušavajući je uhvatiti i potegnuvši je za rep, slučajno skinula jedan dio repa deguu (oko 2 cm). Degu je dobro, vrti se i hrani, sve po normali. Zanima me trebam li ga odvesti veterinaru i kako mu pomoći te hoće li se oporaviti i da li će mu dlaka na repu narasti? Darija

O: Degu (lat.Octodon degus) je inteligentan i živahan glodavac, koji iz dana u dan postaje sve omiljeniji ljubimac. Njegovo podrijetlo je iz čileanskih Andi, gdje živi u zajednicama od 10-100 jedinki ispod zemlje. Na takav način pokušavaju se skriti od svih potencijalnih neprijatelja iz prirode.

Ovaj ljubimac je poseban i po svom repu. Naime, njega karakterizira kratka i oštra dlaka koja na samom vršku repa formira čuperak, a proteže se u 1/3 pa čak i 2/3 ukupne dužine tijela. Njegova funkcija je da prilikom penjanja ljubimca, održava ravnotežu. Karakteristično je kod ovih ljubimaca da isti, u slučajevima kada se osjećaju ugroženim ili kada im prijeti određena opasnost, odbacuju svoj rep te na takav način pokušavaju pobjeći potencijalnoj opasnosti. Iz tog razloga, uzgajivači ove vrste životinja uvijek savjetuju da se prilikom igranja i držanja ovih ljubimaca uvijek pokušava izbjeći sam rep kako ljubimac ne bi rep odbacio.

Također, jedanput kada rep otpadne, isti neće više izrasti, odnosno, oni više nikada neće postići veličinu i izgled prije same "nezgode".

U svakom slučaju, provjerite da li su prisutne ozljede ili otvorene rane na tom dijelu tijela. Ako niste sigurni ili su rane ozbiljnijeg tipa, savjetujem Vam da istog odvedete kod veterinara na pregled.