Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačka starog 5 godina. Na stražnjim nogicama, na zglobu, otpala mu je dlaka u promjeru od 3 mm. Veterinar mi je dao Plymicol, ali mu to nije prošlo. To traje već par godina. Da li bi povremeno trebalo očistiti macama analne vrećice?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Ivanka

O: Analne vrećice kod pasa i mačaka u zadnje vrijeme dosta stvaraju probleme i učestalo se javljaju kod nekih predisponiranih vrsta. Veće ili giant pasmine manje imaju probleme vezane uz analke. Mace imaju probleme s pražnjenjem vrećica i najviše se javljaju kod maca s dužom dlakom.

Sadržaj analnih vrećice može biti pretvrd i preobilan i ne prazne se prilikom defeciranja. Također on može biti i inficiran, gnojan ili tumorozan. Zbog slabog mišićnog tonusa, specijalno kod pretilih životinja, vrećice se otežano prazne, opća ili generalizirana seboreja kod koje se javlja hipersekrecija glandula (žljezda u području kože, i analke tu ulaze u obzir) dovode do zadržavanja sadržaja i otežanog pražnjenja. Ujedno dolazi i do prekomjernog razmnožavanja bakterija i upale analnih vrećica. Životinje kod ovakvih promjena nešto su nervoznijeg ponašanja,češće sijedaju, vuku stražnji dio tijela i nastoje dobaviti taj dio i grickati, a vršenje velike nužde može biti bolno. Ovakve simptome vlasnici lako uočavaju na svojim ljubimcima i nužno je posjetiti veterinara koji će prema istisnutom sadržaju, količini i jačini kojom je morao manuelno istisnuti, odrediti eventualnu terapiju te kada bi trebalo ponovno prazniti.

Otpala dlaka na stražnjim nogicama može imati više uzroka. Može biti atopično, a eksponira se kod maca prije njihove 5 godine starosti. Uzrok je alregen iz okoline koji je ili udahnut ili je u direktnom kontaktu s kožom te izaziva hipersenzaciju kože na određenom dijelu tijela. Javlja se ponekad i sezonski (vezano uz proljeće i tjeranje). Čistokrvne mace su genetički više predisponirane od kratkodlakih domaćih maca. Ostali simptomi mogu biti svrbež, milijarni dermatitis, simetrična alopecija, eosinofilični granulom i drugo. Slične simptome uzrokuju i alergije na buhe, dermatophytose, šugarci (Cheyleitella, Demodicosis, Notoedres, Sarcoptes), alergija na hranu autoimune bolesti i kožne neoplazije. Kod Vaše mace potrebna je detaljna analiza te promjena dosadašnje terapije.

OZNAKE: