Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam muškog shar peia 2 godine starog, kastriran je. Već skoro godinu dana imamo problem s povremenim oticanjem zglobova zadnjih šapa. Temperatura se povisi, teško hoda, ali nakon dan-dva je dobro. Sve se to malo primirilo jer je ljetos dobio terapiju kortikosteroida, ali sada se opet ponavlja svakih 5-6 dana. Molim vas pomozite jer ne znamo kome da se obratimo i o čemu se zapravo radi. Dijagnoze su bile od artritisa do mogućeg problema s bubrezima i srcem. Evo i sad su noge natekle i stvarno nas je strah ishoda. Unaprijed hvala, Dubravka

O: Zglobovi su dodirna mjesta dviju kosti.

Zatvoreni su vezivno - tkivnom kapsulom i podmazani zglobnom tekućinom koja smanjuje trenje pri kretanju. 

Postoje različiti uzroci oticanja zglobova. Najčešći uzroci su upalne etiologije, degenerativne bolesti zglobova, urođene bolesti zglobova, nefiziološka pomicanja anatomskih površina, problemi na pojedinim organima i organskim sustavima, tumorske promjene ...

Osim gore navedenih problema, i različiti metabolički poremećaji kao i poremećaji u cirkulaciji mogu dovesti do problema koje navodite da Vaš ljubimac ima.

Za vrijeme liječenja, osim prikladne prehrane (prehrana s kontroliranom razinom bjelančevina, kalcija, fosfora i natrija) i umjerene aktivnosti, koriste se i drugi preparati, poput NSPULJ (nesteroidni protuupalni lijekovi), esencijalne masne kiseline te različiti drugi pristupi u liječenju (akupunktura, akupresura, shiatsu, masaže ...).

Kako mi je poprilično teško samo na osnovu nekoliko opisanih simptoma utvrditi o čemu je kod Vašeg ljubimca riječ, savjetujem Vam da se obratite na klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, ćije će osoblje biti u mogućnosti specijalnim pretragama točno utvrditi uzrok problema, te u skladu s njim/a odrediti daljnju terapiju.

OZNAKE: